Заступник Голови Комітету Олексій Мовчан взяв участь у заході, на якому обговорили важливе питання – як підвищити ефективність оренди та приватизації державного і комунального майна і чому приватизація – це важливо, і як її зробити ефективнішою.

«Обговорювали важливість ініційованого мною законопроекту реєстр. № 6102-д про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо узгодження законодавства у сфері оренди та приватизації державного та комунального майна. Ці зміни мають вдосконалити процес приватизації і підвищити ефективність законодавства.

Насправді, законопроект непростий для розуміння. Взагалі, все, що стосується державної власності, проходить у Парламенті дуже «туго». У Верховній Раді України проводиться велика робота, щоб пришвидшити прийняття законопроектів заради ліквідації всіх корупційних схем з комунальним майном. Адже інститут державної власності має стати максимально ефективним, прозорим та справедливим.

На заході були присутні представники: Фонду державного майна України, Міністерства економіки України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України, Інституту законодавчих ідей, Prozorro.Продажі, Transparency International Ukraine.

У своєму виступі я наголосив лише на великих реформаторських змінах, які пропонує законопроект реєстр. № 6102-д. А це:

1. Викуп об’єктів державної та комунальної власності орендарем, який зробив невід’ємні поліпшення.

Можливо, колись це було актуально, але сьогодні українська економіка трансформувалася. До того ж наші західні партнери зазначають, що ми маємо запроваджувати якомога більше конкурентних умов. Тому зараз викуп майна без конкуренції – це історія з корупційною складовою. І це вже не актуально. Це те саме, що продовжувати їздити на автомобілі «Жигулі», коли навколо багато швидкісних сучасних авто з набагато кращими характеристиками та можливостями.

2. Ліквідація схем зривів приватизаційних аукціонів державного і комунального майна. Для цього ми пропонуємо змінити модель формування гарантійних внесків, щоб мінімізувати ризики зривів.

3. Забудова державних та комунальних земель. Сьогодні інвестиційні конкурси – це поширена корупційна схема привласнення державної землі. Найвідоміший кейс – Пуща-Водиця, де понад 400 га землі були передані без конкурсу забудовнику, який пообіцяв державі лише 5% квартир від житлового фонду. Рахункова палата за цим кейсом нарахувала близько 40 млрд грн збитків, завданих державі. Це величезний обсяг коштів для державного бюджету.

Дякую організаторам та учасникам сьогоднішньої зустрічі. Нам потрібні такі публічні заходи-обговорення, щоб показати важливість цих реформ. Якщо ми будемо такими ж, які і 10, 20 років тому, якщо ми не змінимося зсередини, не зробимо реформи, то не зможемо перемогти ворога і відновити країну.

Тому закликаю колег по Парламенту підтримати за основу законопроект  реєстр. №6102-д і разом розв’язати всі проблемні питання стосовно приватизації державної та комунальної власності.»

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11