Голова Комітету Дмитро Наталуха  коментує прийняття Верховною Радою України 09 серпня 2023 року законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України (реєстр. № 5431), з опрацювання якого Комітет з питань економічного розвитку був головним і підтримав на засіданні 25.07.23

«Десять років тому проект Emergent Order випустив вірусне відео, де два реп-виконавця в образах світил економіки - Джона Мейнарда Кейнса і Фрідріха Гаєка ведуть батл відносно майбутнього економіки.

В перекладі на українську там є чудовий рядок: «Коли шахісти не ангели і беруть хабарі, їм не можна довірити участь у грі».

Це головний порок регулятора — ангажованість, неефективність, упередженість.

Але вчора Верховна Рада України проголосувала надважливий законопроект № 5431, над яким наш Комітет працював разом із командою АМКУ більше двох років, і який нарешті реформує Антимонопольний комітет України.

Багато хто погодиться з тезою, що чи не єдиний випадок, коли держава може втручатися в конкуренцію на ринку, це коли вона має її, цю конкуренцію, захистити.

Це - про потужний АМКУ.

Але це і про євроінтеграцію, так як реформування Комітету є одним з елементів нашої угоди і наших зобов?язань перед Брюсселем, який наближає нас до визнаних у світі стандартів.

Та, перш за все - це про Україну.

Адже реформа АМКУ необхідна передусім самій Україні.

Бо це про гарантії.

Роками ми радо обирали безсилість та беззубість, надаючи їм перевагу перед побудовою потужного інституту, бо він одразу ж створить проблему для бізнесу своїм впливом.

Так, це іманентний конфлікт між двома учасниками ринку - бізнесом і Антимонопольним.

Але ж не було ні слова про баланс, ні слова про ефективність та систему стримувань.

В новому законі ми дали гарантію бізнесу, що дії регулятора стануть виваженими та чітко регламентованими, а можливі зловживання чи неправомірні дії будуть обмежені.

Це своєрідна «гарантія безпеки» для підприємців, що механізм «друзям все, а ворогам — закон» відходить у минуле.

Разом з тим АМКУ стає самодостатнім та потужним органом.

Не для того, щоб «пресувати комерсів», а для боротьби ЗА конкуренцію, проти зловживань та проти абсолютно хижацької поведінки фінансово-промислових груп та їх очільників, більш відомих, як олігархи.

Так-так, реформа АМКУ саме про це.

Антимонопольний займає насправді чи не ключову роль в законі «Про олігархів».

Саме на нього буде покладена функція перевірки діяльності тих, хто надто використовує свій фінансовий та політичний вплив.

Бо хто буде інвестувати в країну, коли знає, що в разі конкуренції з олігархом той просто прибере тебе з ринку, використовуючи свій вплив?

Ми продовжуватимемо всю необхідну роботу, щоб нарешті кінцево закріпити цей баланс.

Баланс, який дозволить спокійно працювати чесному бізнесу, а тим, хто хоче паразитувати на тілі держави та економіки — обрубить цю можливість під саме коріння.

Попереду ще багато роботи, але саме сьогодні ми заклали фундамент під цивілізовані правила гри.

Тому, це безумовно гарні новини і я дякую парламенту і тим депутатам, які роблять правильні і потрібні для держави, бізнесу і європейської інтеграції речі, так само, як і Голові Антимонопольного комітету і її команді за конструктив, співпрацю і … терпіння.»

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18