"Переконаний, що роль громад в економічному розвитку може бути значно більшою, ніж зараз. І на це є кілька причин, - зазначає заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, розповідаючи про свою участь у конференції "Місцеве самоврядування - основа європейської інтеграції та відновлення України" Асоціації міст України.

Переконаний, що роль громад в економічному розвитку може бути значно більшою, ніж зараз. І на це є кілька причин.

Перша - мотивація. Що об’єднує переважну більшість заможних громад? Наявність промисловості. Промисловість - це офіційна зайнятість з великою кількістю робочих місць. ПДФО з офіційних зарплат - ключова стаття доходу громад. Відповідно громади мають пряму мотивацію до появи нових підприємств.

Друга - горизонт планування. Економічний, а особливо промисловий розвиток передбачає рішення, ефект від яких буде через 3-5 років, а то і більше. Тож потрібні ті, хто має такий горизонт планування на своїй посаді. Це - голови громад. Успішні мери і голови ОТГ можуть з більшою чи меншою впевненістю планувати на дві каденції, тобто 10 років.

Щоб цей потенціал був реалізований, потрібні Інструменти, якими б могли користуватись громади для залучення нових промислових інвестицій. І підвищення спроможності, в першу чергу - підготовка відповідних фахівців. Це є задачею держави: озброїти громади інструментами економічного розвитку і навчити їх ними користуватись.

На конференції говорив про три таких інструменти для розвитку промисловості і залучення інвестицій в громади:

Індустріальні парки

Локалізація

Державно-приватне партнерство

Індустріальні парки. Це інструмент створення промислової інфраструктури, застосувавши який громада зможе запропонувати інвестору вирішення трьох проблем: земля, підключення до мереж, зниження вартості обладнання за рахунок наданих державою пільг по центральним податкам. У громад є також право знижувати до нуля податок деякі місцеві податки - на землю і нерухомість.

Що це дає громадам?

Інвестиції. 1 долар державних чи муніципальних інвестицій в інфраструктуру дозволить залучити 5-6 доларів приватних інвестицій.

Робочі місця. 1 га індустріального парку створює близько 50 робочих місць.

Доходи. Множимо площу парку на робочі місця і на середню зарплату, і розуміємо обсяг додаткового ПДФО у місцевий бюджет.

Локалізація. Спрощено це політика пріоритету українських товарів в закупівлях. Цього року відповідно до закону при публічних закупівлях продукції машинобудування частка місцевої складової має бути не менше 15%. Щороку відсоток збільшуватиметься на 5%, поки не дійде до 40.

Що це дає громадам?

Робочі місця та податки. Коли замовник купує український товар, 40% грошей повертається назад в бюджети у вигляді податків і українці працюють в Україні.

Наприклад, нещодавно Чернівці купили тролейбуси українського виробництва у заводу з Броварів. Чернівці не тільки мають класні тролейбуси, а й своєю покупкою створили дохід для громади Броварів з податків заводу, і для ще десятка громад, де виробляються компоненти для цих тролейбусів.

І навпаки, коли мерія Кривого Рогу купила турецькі автобуси, вирішивши обманути закон про локалізацію, цим вона забрала гроші й робочі місця у Львова, Черкас, Запоріжжя, Чернігова чи Луцька – це міста, де є виробники автобусів. Та ще й запросила до себе правоохоронців.

В першому прикладі українські громади і українські громадяни в плюсі. В другому - в мінусі.

Державно-приватне партнерство. Це інструмент для залучення приватних інвестицій в публічну інфраструктуру – лікарні, школи, сміттєпереробні заводи і т.п.

Нещодавно держава дозволила громадам брати довгострокові бюджетні зобов’язання по проектам ДПП в розмірі до 30% власних надходжень окрім ПДФО. І зараз до другого читання готується законопроект реєстр. 7508. Він суттєво скоротить і спростить процедуру заключення договорів по ДПП – до 6-7 місяців від ініціативи до заключення договору.

Що це дає громадам?

Громада отримає об’єкт інфраструктури в довгострокову розстрочку і позбавиться при цьому ризиків при будівництві.

Перед Україною зараз стоїть історичний виклик – збереження державності і відновлення. Говорячи про відновлення, ми маємо на увазі не повернення до старої сировинної структури економіки. Ми будуватимемо нову – сильну і сучасну, з акцентом на переробну промисловість та експорт високотехнологічних товарів. Роль громад у виконанні цього завдання визначальна."

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18