"Як би не здавалося дивним, але проблематика публічних закупівель під час війни стала ще більш актуальною,  - зазначає Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

І не лише через скандали з барабанами, овочерізками і стадіонами, а тому що лише в умовах війни держава, схоже, нарешті почала розпізнавати у публічних закупівлях те, чим вони вже давно є у більшості розвинених економік - інструментом економічного розвитку.

Коли держава виділяє великий бюджет на закупівлю того чи іншого товару чи послуги - вона тим самим створює в певній галузі попит такого масштабу, про який ця галузь, за нормальних умов, і мріяти не могла б.

Саме тому різні держави історично намагаються закуповувати найбільш високотехнологічні і найбільш трудомісткі товари саме у своїх національних виробників - для посилення мультиплікаційного ефекту і позитивних екстерналій.

Тож, коли ви бачите, що уряд Італії їздить переважно на Alfa-Romeo, а уряд Румунії - на Dacia, трамваї у чеських містах - переважно Skoda, а ліфти у Швейцарії - вироблені Schindler, то знайте - це саме тому, що міністерства, міста, чи громади закуповують їх у національного виробника цілеспрямовано.

Вливання великого обсягу коштів в певну галузь одразу стимулює цю галузь і дозволяє створити те, що називають «національними чемпіонами» - локальні компанії, які здатні ефективно конкурувати на міжнародних ринках.

В цьому була і ідея закону про локалізацію, який розробив і прийняв наш Комітет з питань економічного розвитку.

Війна створює такі умови, в яких державні закупівлі мають ще більше значення, ніж у мирний час. Адже саме за рахунок державних закупівель, якщо їх грамотно використати, можна простимулювати створення фактично з нуля цілих високотехнологічних галузей, які потрібні армії для оборони країни - від виробництво дронів до РЕБ систем.

Відновлення і відбудова України надає ті самі можливості - якщо держава направлятиме кошти у закупівлю будматеріалів, то саме ця галузь отримає умови для розвитку. Якщо закупатиме труби для відновлення іригаційних систем чи каналізації - то виробництво і прокат труб стане дуже прибутковою індустрією в Україні і отримає свій поштовх, і так далі.

Саме тому державні закупівлі вважаються інструментом економічного розвитку, бо якщо підходити до них стратегічно - це надзвичайно потужний спосіб стимулювання економіки і  формувати цю стратегію потрібно вже тут і зараз, щоб від неї максимально виграв."

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18