Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський розповідає про залучення українських виробників будматеріалів до реконструкції, як економічну складову відбудови України.

 «На конференції «Insourcing the Recovery»  відмодерував кілька важливих тез:

За оцінкою Світового банку, потреба України у матеріалах та роботах з відновлення зруйнованої через війну інфраструктури становить $411 млрд. Це станом на кінець лютого 2023 року, тобто ця сума не враховує руйнування Каховської ГЕС, зараз вона значно більша.

Враховуючи це, дуже важливе питання, який з двох варіантів відбудови інфраструктури буде реалізовано в Україні.

Перший варіант передбачає, що нашу країну будуть відбудовувати іноземні компанії, привезуть своїх працівників, закуплять за кордоном будівельні матеріали. Що ми матимемо в результаті такої відбудови? В нас буде дуже красива країна, з новенькими будинками, але в них ніхто не житиме.

Немає сенсу повертатись людині, наприклад, у місто Чернігів, якщо там не працює жодне підприємство. Будинок ця людина отримає, але куди вона ходитиме на роботу, звідки отримуватиме зарплату - відповіді на ці запитання в неї не буде. Я не впевнений, що така відбудова нам потрібна.

Другий варіант відбудови передбачає, що її здійснюватимуть українські компанії, найматимуть для цього українських громадян, закуповуватимуть українські будівельні матеріали. В такому разі ми матимемо країну не тільки відбудовану, а й таку, куди повернуться люди. Переконаний, що немає іншого способу повернути українців з-за кордону, аніж як дати їм безпеку (для цього потрібна Перемога) і роботу.

У зв'язку з цим виникає ще одне питання: який варіант відбудови вигідний для наших іноземних партнерів? Адже вони значною мірою фінансуватимуть відбудову.

Перший варіант відбудови передбачає Україну як бездонну діжку для грошей, в яку вливаєш фінанси і кінця-краю тому немає. Чи потрібна нашим партнерам країна, яка ніколи не поверне ті гроші, які вже позичила і ще позичатиме? Чи потрібна їм країна, яка в момент повторної агресії росії буде настільки економічно слабкою, що не зможе зупинити ворога, і він дійде до Польщі? Впевнений, що така країна їм не потрібна.

Очевидно, що їм потрібна заможна Україна, яка не проситиме гроші, здатна сама їх заробити і повернути борги. А ще країна, яка буде нездоланним бар'єром між російським світом та Заходом.

Саме з цієї логіки Україна та її іноземні партнери мають обрати модель відбудови зруйнованої війною інфраструктури."

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18