"Роль громад в економічному розвитку в Україні суттєво недооцінена. Переконаний, що логічним продовженням реформи децентралізації має стати наділення громад повноцінним набором інструментів для розвитку економічної активності на своїх територіях,  - зазначає заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Уявити це просто, згадавши, як американські штати конкурують між собою за те, де Ілон Маск збудує свій новий завод. Кожен штат пропонує щось, щоб "заманити" інвестора до себе. Ця конкуренція можлива завдяки інструментам стимулювання, які є в розпорядженні громад: право надавати землю, податкові пільги, гранти, будувати промислову інфраструктуру чи заклади профтехосвіти. Такі інструменти мають отримати і українські громади.

Індустріальні парки - один з них. Він дає можливість громадам запропонувати інвестору вирішення трьох проблем: готова земельну ділянка промислового призначення, підведені мережі, здешевлення вартості обладнання і пільговий податковий режим за рахунок фіскальних стимулів.

Зусилля і витрати на розвиток індустріальних парків повернуться громадам у вигляді робочих місць для жителів і податкових надходжень від податку на доходи фізичних осіб."

Дмитро Кисилевський також повідомив про низку цікавих подій щодо індустріальних парків, які мали місце протягом останнього часу.

Так, у Вінниці з?явився четвертий індустріальний парк “ВінІндастрі. Міськрада підписала договорів з керуючою компанію “Вінницький фонд муніципальних інвестицій”. Вже відбулись громадські слухання щодо промислової забудови на території ІП “ВінІндастрі”. Очікується що на його території (23,5 га) будуть розміщені 4 підприємства. Тут створять 700 робочих місць і вироблятимуть поліетиленову тару, медикаменти, металоконструкції та інші товари.

В Хмельницькому запланували реконструкцію під'їзної дороги, яка  з'єднає Вінницьке шосе та індустріальний парк “Хмельницький”. ІП “Хмельницький” займає площу 91 га. Тут планують будівництво машинобудівного підприємства, текстильного виробництва, організувати агропереробку, а також запустити виробництво електричного устаткування.

Уряд включив до Реєстру індустріальних парків ІП “Долина Стрий”. Це відносно невеликий індустріальний парк. Його площа 13,95 га. Але й тут планують створити 700 робочих місць на підприємствах переробної промисловості.

“Френдлі” - таку цікаву назву отримає новий індустріальний парк, створення якого стартувало на Закарпатті, у містечку Перечин. Документи для ІП ще розробляються, а перший промисловий резидент в ньому вже практично є. Це компанія «Фурлендер Віндтехнолоджі». Вона випускає вітроенергетичне обладнання. Підприємство планує релокуватись в новий індустріальний парк з Краматорську.

Керівництво індустріального парку «Мостиський сухий порт» (Львівська область) оголосило про успішні переговори із залучення двох нових резидентів. Перший із них, великий нафтотрейдер, незабаром розпочне будівництво резервуарів для перевантаження нафтопродуктів. Другим резидентом, згідно з підписаною попередньою угодою, стане агрохолдинг, що займатиметься експортом агропродукції. Він будуватиме силоси для зберігання. До кінця 2023 року у розвиток логістики та комунікацій цього ІП заплановано інвестувати до €3 млн.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18