17 листопада 2019 року набрав чинності Закон України № 264-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу», який було опубліковано в газеті «Голос України» 16.11.19. Цим Законом передбачено створення відокремленого та незалежного оператора ГТС.
Зокрема: Земельний Кодекс закріплює, що права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають, серед іншого, оператор газотранспортної системи та оператор системи передачі.
Господарський кодекс передбачає, що у випадках, визначених Законом "Про трубопровідний транспорт", з метою створення оператора ГТС держава через уповноважених суб'єктів управління об'єктами державної власності на підставі договору може передавати суб'єкту господарювання об'єкти держвласності на праві господарського відання без права їх відчуження.
Об'єкти держвласності, що використовуються в процесі провадження діяльності з передачі електричної енергії і транспортування та/або зберігання природного газу, на підставі рішення Уряду та відповідного договору закріплюються на праві господарського відання за суб'єктами господарювання, 100 % корпоративних прав у статутному капіталі яких належать державі, чи суб'єктом господарювання, 100 % корпоративних прав у статутному капіталі якого належать державі або виключно з метою відокремлення діяльності з транспортування природного газу суб'єктом господарювання, 100% у статутному капіталі якого належать зазначеним суб'єктам.
Закон України «Про управління об'єктами державної власності» встановлює, що суб'єктом управління об'єктами держвласності, що використовуються у процесі провадження діяльності з транспортування та/або зберігання природного газу, може бути міністерство, яке уповноважене Урядом. Умови управління об'єктами держвласності визначаються у відповідному договорі згідно з законом. Інші суб'єкти управління об'єктами держвласності не можуть мати повноважень щодо об'єктів державної власності, переданих на таких умовах, якщо такі повноваження суперечать встановленим законом вимогам про відокремлення та незалежність.
Законом України «Про ринок природного газу» встановлено, що оператором ГТС, що перебуває в держвласності і не підлягає приватизації, може бути виключно суб'єкт господарювання, 100 % корпоративних прав у статутному капіталі якого належать державі чи суб'єкту господарювання, 100 % корпоративних прав у статутному капіталі якого належать державі.
   Заборонено:
- приватизацію оператора ГТС повністю або частково та вчинення інших правочинів, що можуть призвести до відчуження акцій, часток у статутному капіталі оператора газотранспортної системи;
- приватизацію об'єктів державної власності, що використовуються оператором ГТС у процесі провадження діяльності з транспортування природного газу;
- відчуження об'єктів державної власності, що використовуються оператором газотранспортної системи у процесі провадження діяльності з транспортування природного газу, а також передача таких об'єктів в управління, в тому числі концесію, оренду, господарське відання, до статутного капіталу інших юридичних осіб, крім визначених у Законі випадків.
 До яких ще законодавчих актів внесено зміни читайте за посиланням: ЛігаЗакон

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18