Дякуємо Норвегії за потужну допомогу та підтримку України!

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
01 квітня 2024, 10:55

 

Перший заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Сергій Тарута повідомляє про результати парламентського відрядження до Королівства Норвегії.

«Радий повідомити, що поїздка була напрочуд ефективною. Маємо важливі результати. Насамперед, у норвезькому парламенті вперше створено групу дружби з Україною, до якої зареєструвались майже 30 депутатів тільки за першу добу, відколи були надіслані запрошувальні листи. Далі чекаємо на норвезьку делегацію в Києві. Щоб наші колеги могли на власні очі побачити, що відбувається в Україні і ефективно працювати над налагодженням взаємодії.

Ми не тільки обмінювались досвідом парламентської роботи, а й результативно пропрацювали з норвезькими колегами питання, які зараз вкрай нагальні для України. Зокрема, обговорили безпекові гарантії, розширення програми тренування українських військових, підтримку та розширення санкцій, а також – створення реальних механізмів притягнення росії до відповідальності за воєнні злочини. Проговорили гуманітарні питання, серед яких обладнання укриттів в українських школах, що надзвичайно гостро постало після нових масованих ракетних ударів росіян. А також повернення до України депортованих росією дітей. Від початку повномасштабного вторгнення наполягав, що на міжнародній арені потрібно піднімати це питання і наголошувати, що йдеться саме про «викрадення дітей».

Мали низку важливих зустрічей не тільки в Стортингу, а й в Уряді. Серед надважливого: відбулись перемовини щодо розширення п’ятирічної оборонної Програми Фрітьофа Нансена.

Візит був максимально результативним. Вдячний Норвегії за конструктивний діалог, допомогу та безапеляційну підтримку України!»