Дмитро Кисилевський: на якій роботі має зосередитись платформа «Зроблено в Україні»?

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
29 січня 2024, 14:07


«Указ Президента України про створення Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні» - це новий шанс кардинально змінити економічну політику держави щодо власних виробників, - розповідає заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Сама по собі ця платформа - лише можливість. Тепер треба докласти всі зусилля, щоб наповнити її реальним змістом. На якій роботі має зосередитись платформа «Зроблено в Україні»?

На мою думку, вона має об’єднати зусилля органів влади та бізнесу для створення режиму максимального сприяння українським виробникам. Розробки нових програм підтримки виробників, реалізації плану розвитку переробної промисловості, удосконалення і розширення локалізації, забезпечення доступу до дешевих кредитів і страхування воєнних ризиків. Стимулювання попиту на українські товари і притягнення до відповідальності чиновників за закупівлю державними відомствами й компаніями імпортних, а не українських товарів. Слова «все, що виробляється в Україні, має купуватись в Україні» повинні наповнитись реальним змістом і реальною відповідальністю за саботаж.

Війна багатьом в Україні відкрила очі на те, що інші країни зрозуміли століття тому. Лише якщо ти маєш власне виробництво - зброї, обладнання, ліків, товарів з високою доданою вартістю - тоді ти існуєш, розвиваєшся і перемагаєш. Нажаль, не всім.

Гордий тим, що маю стосунок до просування промислової адженди в Україні. Маємо використовувати кожну можливість для повернення здорового глузду в економічну політику. Зокрема і створення такої платформи. Президент України продемонстрував, що таку зміну економічної політики держави підтримує. Це за нинішніх умов вже немало. Але попереду ще чимало роботи.»