Заблоковані російські та білоруські рублі треба скерувати на допомогу ЗСУ - Муса Магомедов

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
17 серпня 2023, 10:56

     «У розпал повномасштабної війни російські та білоруські рублі залишаються баластом для українських компаній. Хоча їх можна і треба скерувати на допомогу ЗСУ», - зазначає Муса Магомедов, член Комітету з питань економічного розвитку.

За даними Національного банку України, обсяг коштів на вкладних та поточних рахунках юридичних осіб у рублях становить майже 57 млн дол. США. Це гроші українців, українського бізнесу, промисловості, які законно зароблені, проте вони виявилися заблокованими. Адже згідно з постановою НБУ від 24 лютого 2022 року № 18, уповноваженим установам забороняється здійснювати будь-які валютні операції з використанням російських рублів та білоруських рублів.

Всебічно підтримую повну заборону продажу валюти країн-агресорів на валютному ринку України, а також будь-яку економічну діяльність з ними. Та є і зворотня сторона цієї заборони, адже внаслідок дії вказаної постанови ряд підприємств не мають можливості позбутися розміщених на рубльових рахунках коштів. Заборона на операції з рублями була введена без перехідного періоду, без належного механізму її реалізації, без способів обміняти наявні російські рублі на іншу валюту. І вона спричинила негативні наслідки для економіки України, яка й без цього перебуває в критичній ситуації.

Це питання можна вирішити внесенням певних змін до постанови НБУ щодо можливості одноразової операції з обміну рублів, що накопичилися на рахунках підприємств до війни. Тож, за моєю ініціативою, Комітет з питань економічного розвитку підготував необхідне звернення до Нацбанку України. Ці кошти можуть і повинні бути використані виключно на допомогу силам безпеки й оборони та купівлю військових облігацій, які є прямою інвестицією в нашу Перемогу.

Для прикладу, на заблоковані 57 мільйонів доларів ми можемо закупити 22800 незамінних на фронті дронів Mavic 3e. Або ж - більше 2700 безпілотних авіаційних комплексів “Валькірія”. Або, зрештою, майже 3 мільйони 170 тисяч таких необхідних, якісних та рятуючих життя турнікетів “Дніпро”. Отже, давайте піклуватись про своїх.»