Сьогодні Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект про ринок деревини

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
18 листопада 2021, 15:33

 
Сьогодні, 18 листопада 2021 року, Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект 4197-д, який має розпочати процес цивілізації ринку деревини в Україні. Законопроект було ухвалено на засіданні Комітету.
Як зазначив Голова Комітету Дмитро Наталуха: "Давайте говорити відверто - єдине, що цікавило більшість населення - це чи залишиться в силі мораторій на експорт лісу-кругляку, який діє в Україні з 2015 року".
Попри чергові спроби скасувати мораторій на експорт лісу-кругляка, в проголосованому законопроекті він збережений. Крім того, запроваджуються зрозумілі та прозорі правила взаємодії державних лісгоспів з приватними меблевими компаніями. 50% потреби в лісі-кругляку меблевики зможуть закуповувати за прямими угодами, а решту – на відкритих аукціонах. Це має стабілізувати цінову ситуацію на цьому ринку. Заступник Голови Дмитро Кисилевський додав: "Узагальнюючи, мораторій на вивезення лісу-кругляка – чудовий приклад, коли від одного здорового протекціоністського рішення у виграші виявляються і українські промисловці, і наші європейські партнери, і стан екології в нашій країні."