Верховна Рада Україна прийняла законопроєкт № 4662, який удосконалює доступ пацієнтів до інноваційних лікарських препаратів за рахунок бюджетних коштів із застосуванням процедур договорів керованого доступу.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
23 вересня 2021, 18:00

     21 вересня 2021 року Верховна Рада України прийняла  у другому читанні законопроект про внесення зміни до розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" щодо забезпечення можливості закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу (№ 4662), який було підтримано членами Комітету з питань економічного розвитку на своєму засіданні 8 вересня 2021 року.

    Прийняття цього закону має допомогти людям, які страждають на захворювання, що мають важкий, хронічний перебіг і загрожують життю людини та потребують довічного і, як правило, коштовного лікування.

     Законопроєкт впроваджує новий механізм закупівель інноваційних препаратів для лікування важких хронічних захворювань. Відтепер держава буде напряму домовлятись з виробниками стосовно доступу до  лікарських засобів. Це потенційно дасть змогу отримати нижчі ціни. Перелік ліків, які можуть закуповуватись за договорами керованого доступу, має погодити Уряд після їх аналізу та оцінки з боку Департаменту оцінки медичних технологій Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я України.

Інструмент дозволяє МОЗ створювати переговорні групи та домовлятися про особливі умови: об’єми закупівлі, термін угоди, умови постачання/моніторингу та знижки.

Механізм ДКД пілотуватиметься в Україні протягом 3 років для оцінки ефективності його використання в національному контексті. У разі якісного відпрацювання усіх процедур цей механізм буде застосовуватись на постійній основі.

Детальніше читайте на сайті МОЗ.