Прийнято Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про індустріальні парки", спрямованих на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках"

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
07 вересня 2021, 14:20

      Верховна Рада України 7 вересня 2021 року 290 голосами "ЗА" прийняла  Закон  України "Про внесення змін до Закону України "Про індустріальні парки", спрямованих на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках"  (реєстр.№ 4416-1).

Законом передбачена можливість бюджетного фінансування підведення інфраструктури та інженерних мереж до індустріальних парків, можливість компенсації вартості підключення до мереж всередині парку. А також можливість компенсації відсоткових ставок за позиками на купівлю нового обладнання. Уряду доручено передбачати в державному бюджеті 2 млрд грн щороку впродовж 5 років на розвиток індустріальних парків. Також уряд повинен створити державну установу, яка займатиметься питаннями розвитку індустріальних парків. А через 5 років – окремий ЦОВВ. Організувати індустріальний парк можна не тільки на вільній території (грінфілд), але і на території з промисловою забудовою (браунфілд) за умови, що на ній не менше 5 років не велась господарська діяльність і на якій об'єкти нерухомості вводилися в експлуатацію не раніше 10 років тому.

Законом передбачені і запобіжники, які унеможливлюють зловживання стимулами. Рішення про створення індустріального парку прийматиме Кабінет міністрів. Претендувати на стимули зможуть лише підприємства переробної промисловості, переробки промислових та побутових відходів (крім захоронення відходів), а також науково-технічної діяльності, інформаційної та телекомунікаційної сфери. У законі міститься пряма заборона на розміщення в індустріальних парках гральних закладів та виробництво підакцизних товарів - крім автомобілів і комплектуючих до них.

Під час підготовки законопроекту члени Комітету - однодумці по парламенту  - провели чималу роботу. Об’їздили пів країни, говорили з мерами, головами ОТГ, засновниками індустріальних парків, підприємцями, експертами і урядовцями. З почутого врахували багато слушних зауважень.

12 липня 2021, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону в другому читанні та в цілому з техніко-юридичним опрацюванням. 

Комітет вдячний всім, хто разом з нами працював над цим документом. Сьогодні було зроблено важливий крок на шляху промислового розвитку нашої країни.