Чехія і Україна обговорили питання розбудови мережі індустріальних парків в Україні.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
31 серпня 2021, 18:01

     31 серпня 2021 року Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов і Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула зустрілися і обговорили питання співпраці двох країн, зокрема щодо розбудови мережі індустріальних парків в Україні. «Розбудову мережі індустріальних парків визначено як один із пріоритетних напрямів регіонального розвитку України. Вони мають стати місцем концентрації майбутніх інвестицій для нашої держави. Для цього створюються необхідні умови, серед яких, зокрема, звільнення на 10 років від податку на прибуток та повернення до 50-70% інвестицій вкладникам. Загалом маємо амбітну мету створити такий парк у кожній області України. Тому, зі свого боку, ми зацікавлені в обміні досвідом і залученні допомоги з боку Чехії для будівництва і розвитку напряму в нашій державі», — наголосив Олексій Чернишов. Водночас Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула зазначив, що Чехія є надійним партнером України. «Чехія підтримує Україну в усіх важливих питаннях для вашої країни, зокрема, і в частині реалізації реформ. Ми зацікавлені у подальшому розвитку нашої співпраці і будемо докладати зусиль на всіх рівнях задля того, аби стимулювати регіональний розвиток, у тому числі і в напрямі розбудови мережі індустріальних парків в Україні», — зазначив Радек Матула.

Як зазначив заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський: «Я неодноразово підкреслював, що індустріальні парки – це інструмент розвитку громад. Індустріальні парки дозволять залучити до боротьби за робочі місця, промисловий розвиток та інвестиції дуже потужну силу – місцеве самоврядування. Зокрема мерів та голів громад. У практичній роботі щодо залучення інвестицій вони можуть бути не менш, та навіть більш ефективними, ніж окремі центральні органи влади. Бо мерам та головам громад це справді треба: вони на цьому зароблять гроші для своїх бюджетів. Так, 1 га індустріального парку при дозволить створити до 50 робочих місць. ПДФО з цих робочих місць наповнюватиме місцевий бюджет. Маємо якнайшвидше виносити законопроекти 4416-1, 5688 і 5689 у сесійний зал. Мета - щоб до кінця цього року всі вони були остаточно схвалені парламентом».

   Інформаційно: 15 квітня 2021 року Верховна Рада України проголосувала в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону України "Про індустріальні парки", спрямованих на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках (реєстр. №  4416-1), а 12 липня 2021, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект в другому читанні та в цілому з техніко-юридичним опрацюванням. Законодавчі ініціативи про індустріальні парки, над якими працює Комітет з питань економічної політики в  Парламенті, були представлені на спільному засіданні Національної ради реформ та Президії Конгресу місцевих та регіональних влад під головуванням Президента України, та додані до Програми Президента України «Велике будівництво». У 2021 році Урядом заплановані інвестиції у розбудову інфраструктури ще чотирьох індустріальних парків у розмірі майже 80 млн грн.