Комітет провів комітетські слухання на тему перегляду економічної частини Угоди про асоціацію України з ЄС.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
08 липня 2021, 16:51

    05 липня 2021 року у КВЦ «Парковий» відбулися слухання у Комітеті на тему: «Стратегічні орієнтири поглиблення торговельно-економічних відносин України з країнами Європейського Союзу в умовах дії Угоди про асоціацію» за ініціативою заступника Голови Комітету Дмитра Кисилевського. Відеозапис слухань у Комітеті можна подивитися за посиланням: https://cutt.ly/umWRmdv. стенограма слухань.  

Відкрив слухання Голова Комітету Дмитро Наталуха, який зазначив: «Комітет економічного розвитку є лідером по реалізації плану заходів з виконання Угоди і одним з найбільших євроінтеграторів у Парламенті. До нашої сфери належить 6 напрямків Угоди. І по 5 з них темпи виконання більші за середні. Зараз Угода про Асоціацію виконана на 54%. Виконання Плану нашим Комітетом – майже 70%. Більш того, сфери «Подолання технічних бар’єрів» та «Державних закупівель» – мають наразі найкращі результати в країні. Жоден з напрямків не має більших показників». Дмитро Наталуха пояснив: «Тому мені б дуже хотілося, щоб нами всіма рухав український інтерес. І Угода про Асоціацію була переглянути на користь України, з урахуванням всіх викликів. Рішень – багато, і впевнений, ви всі про них знаєте. Це ухвалення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (АСАА) – так званий «промисловий безвіз»; приєднання до цифрового ринку ЄС, на якому наголошували неодноразово. Нам потрібен перегляд квот в Угоді, а також скасування дискримінаційних заходів. І давайте також скажемо відверто, ми не повинні бути хлопчиком для биття. Не скасовують бар’єри на прокат – арбітраж. ЄС не цурається боротися з нами за ліс-кругляк, не маємо боятися і ми. Я впевнений, що у нас з ЄС багато простору для співпраці. Нас може очікувати чимало років плідного партнерства. Втім, варто пам’ятати, що ключова умова партнерства – взаємовигода. Давайте йти до цього разом. Бажаю успіхів у перемовинах, і можете бути впевнені, що Парламент завжди вам допоможе».
 
    Заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський  також акцентував увагу на перегляді економічної частини Угоди: «З політичної точки зору асоціація України з ЄС невідворотна і це цивілізаційний вибір, який є важливим.  Але разом з тим, економічна складова євроінтеграції несправедлива для України.  Угода про вільну торгівлю, підписану в рамках асоціації, є такою лише за назвою.  Насправді українські товари не мають вільного доступу на ринок ЄС.  Квоти, мита, торговельні обмеження, проблеми з перевезеннями - нікуди не поділися.  І з'явилися нові. Доступ до державних закупівель ЄС наші компанії теж де-факто не отримали.  У той час як сама Україна повністю відкрила свої публічні закупівлі.  У нас проникнення імпорту в сферу державних закупівель становить майже 40%, в той час як в ЄС - менше 10%.  Наших виробників відверто дискримінують на європейських тендерах. В цьому році, після 5 років з моменту підписання економічної частини Угоди, настає можливість її перегляду. Україна повинна скористатися цим і відстоювати свій економічний інтерес, ведучи відповідні переговори. Вважаю, що Україна повинна скористатися цим і відстоювати свій економічний інтерес, ведучи відповідні переговори».
   У слуханнях взяли участь народні депутати, представники Уряду України, галузеві асоціації та дипломати. Виступили: Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, заступник Міністра-торговий представник України Тарас Качка, заступник Міністра економіки Михайло Лев, Посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен, Голова правління центру розвитку ринкової економіки Ігор Гужва, Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник, Президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, Віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Денис Красніков, Президент ОП «Укрметаллургпром» Олександр Каленков, Генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон, Президент Асоціації Міжнародних Автомобільних перевізників України Леонід Костюченко, директор ДП «Укрпромзовнішекспертиза» Володимир Власюк, Директор GMK Center Станіслав Зінченко, Голова підкомітету Торгівельної політики, захисту внутрішнього ринку захисту конкуренції Ігор Гольченко, директор з наукової роботи GROWFORD Institute Тетяна Богдан, виконавчий директор Української асоціації бізнесу і торгівлі Олена Кудляк, директор ГС «Всеукраїнський аграрний форум», довгостроковий експерт-радник з питань агроторговельної політики німецького коопераційного проекту «Консультування України в рамках ПВЗВТ між Україною та ЄС» Марія Дідух.
   На слуханнях у Комітеті було презентовано дослідження «Стратегічні орієнтири поглиблення торговельно-економічних відносин України з країнами Європейського Союзу в умовах дії Угоди про асоціацію», яке на замовлення Федерації роботодавців України за підтримки Конфедерації промисловості Данії провели Державний науково-дослідний інститут інформатизації та моделювання економіки спільно з аналітичним центром «CMD - Ukraine». З результатами дослідження можна ознайомитися на сайті. Також в експертному колі обговорили стан торговельних відносин України з ЄС, проблеми галузей і необхідні кроки для поліпшення нашого експортного потенціалу та інші питання.
  Ознайомитися детальніше з презентаціями можна тут.