04 червня 2021 року відбулися слухання у Комітеті на тему: «Розбудова ринку авторських прав в Україні – сучасні виклики захисту прав авторів»

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
07 червня 2021, 16:10

   04 червня 2021 року  о 15.00 у кінозалі по вул. Банкова 6-8 відбулися слухання у Комітеті на тему: «Розбудова ринку авторських прав в Україні – сучасні виклики захисту прав авторів» за участю народних депутатів України, представників Уряду, всеукраїнської музичної профспілки, правовласників,  а також  працівників музичної індустрії. Захід присвячено відновленню прав авторів на отримання авторської винагороди.

Відкрила слухання Людмила Буймістер - Голова підкомітету з питань розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, до яких також  долучилися народні депутати України Ярослав Рущишин, Микола Задорожній, Олександр Санченко, представник уповноваженого з прав людини ВРУ Олена Степаненко, заступниця міністра економіки України Крістіна Голубицька.
  Зі сторони представників музичної індустрії виступили: Генеральний директор Громадської спілки "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами"  Нікін Олександр, директор ТОВ «Бест Мьюзік» Вороніна Мар’яна, заступник голови «Всеукраїнської профспілки працівників музичної індустрії» Степаненко Ганна, голова «Всеукраїнської профспілки працівників музичної індустрії» Михайло Ясинський, продюсер Олена Мозгова, директор Асоціації музичної індустрії України Ігнат Бережний, директор Платформи музичних видавців України Богдан Гловацький, Директор з розподілу ГС «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами» Вадим Лисиця, директор ГС «Український музичний альянс» Павло Калениченко, музиканти – Руслана Лижичко, Марія Бурмака, член Наглядової ради ГО «Українська агенція з авторських та суміжних прав» Тарас Тополя, директор ТОВ «Комп Мюзік» Олег Долінський та  інші українські автори й артисти.

Людмила Буймістер представила аналіз запропонованих змін в чинне законодавство, що регулює охорону авторського і суміжних прав, а саме:
Проект Закону про авторське право і суміжні права (реєстр. № 5552) та проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань пов’язаних із охороною та захистом авторського права і суміжних прав (реєстр. № 5553) посилює охорону авторських прав в Україні; 
Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління (реєстр. № 5572) пропонує визнати такими що не відбулися акредитації ні конкурси і проведення нових конкурсів та надання права кожній ОКУ збирати кошти за свій каталог;
Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення та підвищення прозорості ефективного управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав (реєстр. № 4537) фактично скасовує відрахування що сплачується імпортерами електронної техніки. 
  Учасники комітетських слухань обговорили порядок денний, а саме: питання акредитації авторських організацій колективного управління; критерії ефективності державного регулювання у сфері охорони авторського права і суміжних прав – розмір фактичних виплат роялті; форми захисту авторських прав в Україні, що застосовуються на даному етапі; проблемні питання судового захисту авторських прав, тощо. Всі присутні впевнились, що діалог можливий і пошук спільного рішення триватиме  і допоможе врегулювати відносини між правовласниками, артистами та державою. Але спершу — і це є першочерговою задачею з боку влади — має бути дотриманий закон і завершений процес акредитації.
Член Комітету Ярослав Рущишин нагадав, що Комітет економічного розвитку за результатами проведення круглого столу 18.03.2021 року звернувся до Міністра економічного розвитку з листом щодо підстав недотримання норми Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (№ 2415-VIII) і очікує на розблокування їхньої роботи.
  Підсумовуючи комітетські слухання учасники погодились, що на фоні загальної кризи та відсутності концертів ринок має об’єднатись, мають бути представлені всі сторони музичної індустрії і розблоковані виплати роялті, а депутати покликані започаткувати важливу практику моніторингу виконання законодавства виконавчою владою, використовуючи такий інструмент парламентського контролю, як моніторинг виконання і ефективності реалізації Урядом Законів України.
 Ознайомитися з аудіограмою можна тут.