КБ «Південне» ім. Янгеля» уклало контракт на пускові послуги з нідерландською компанією ISILAUNCH щодо запуску українського космічного апарату «СІЧ-2-1»

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
01 червня 2021, 09:17

  31 травня 2021 року ДП «КБ «Південне» ім. М.К. Янгеля» уклало контракт на пускові послуги з нідерландською компанією ISILAUNCH щодо запуску українського космічного апарату «СІЧ-2-1». Український супутник дистанційного зондування Землі «СІЧ-2-1» планується запустити в рамках кластерної місії компанії SpaceX на борту ракети-носія Falcon-9 у грудні 2021 року. Контрактом передбачено надання повного комплексу послуг з інтеграції космічного апарату «СІЧ-2-1» з РН Falcon-9, включаючи надання необхідної матеріальної частини, управління місією та запуск.
  КБ «Південне» виконує роботи з завершення створення КА «СІЧ-2-30» відповідно до затвердженого Генерального графіку створення космічної системи. Наземний сегмент космічного апарту створюється разом з Національним центром управління та випробувань космічних засобів. Як зазначив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський: «Виведення «СІЧ-2-30» є першим кроком на шляху виконання реалізації планів, визначених, зокрема, проєктом Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки, яка передбачає створення вітчизняного космічного угруповання щонайменше із семи супутників».
    Комітет у квітні 2021 вже повідомляв про ведення переговорів КБ «Південне» веде переговори з компанією Exolaunch - офіційним представником Space Х Ілона Маска про технічні і комерційні умови запуску на ракеті Falcon 9 і  надалі триматиме на контролі запуск на навколоземну орбіту супутника «Січ 2-30 (2-1).