Комітет провів робочу зустріч щодо практики застосування державної допомоги за законодавством Європейського Союзу

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
21 травня 2021, 14:29

   20 травня  2021 року відбулася робоча зустріч щодо практики застосування державної допомоги за законодавством Європейського Союзу за участю народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку та Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури, Голови Антимонопольного комітету України та керівника експертної групи підтримки застосування правил державної допомоги в Україні Штефан Сабау. Аудіозапис засідання тут:


    Державна допомога є одним із багатьох способів впливу державних органів на функціонування ринків та економік. Згідно з Угодою про Асоціацію, укладеною між ЄС та Україною, що набула чинності 1 вересня 2017 року Україна погодилася встановити систему контролю державної допомоги, подібну до моделі ЄС. Серед іншого, зобов’язання Угоди стосуються: впровадження національного законодавства з державної допомоги та створення органу контролю державної допомоги та забезпечення відповідності будь якої нової допомоги в Україні відповідним умовам, визначеним у статтях 262 та 264 Угоди про Асоціацію.
   Учасники зустрічі зазначили, що прийняття Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» у 2014 році стало першим важливим етапом створення системи контролю державної допомоги в Україні. Однак, з огляду на постійну еволюцію законодавства ЄС, а також досвід, накопичений у застосуванні правил державної допомоги, існує необхідність внесення змін до системи контролю державної допомоги, зокрема з метою забезпечення її модернізації та підвищення ефективності. Тому було підготовлено нову редакцію Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», де висвітлено найважливіші аспекти та принципи політики контролю державної допомоги ЄС та України.