13 травня 2021 року Україна підписала чотири угоди на суму понад 1,3 мільярди євро з Францією. В цю суму закладена локалізація в середньому на рівні 35%.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
14 травня 2021, 10:53

      13 травня 2021 року Україна підписала чотири угоди на суму понад 1,3 мільярди євро із Францією (пільгове кредитне фінансування від держказначейства Мінфіна Франції). В цю суму закладена локалізація в середньому на рівні 35%.
      Дмитро Наталуха пояснив: «Ви знаєте скільки складає 35% від 1,3 мільярда євро? Це 455 мільйонів євро. Або 15,3 мільярдів гривень. Це абсолютно реальна цифра, яку ми забезпечили економіці України локалізацією лише одного контракту. Нехай навіть опосередковано.
     Коли ми починали перемовини по найбільшій з цих угод - на суму близько 900 млн євро по локомотивам компанії Alstom, ця цифра мала б бути приблизно у 2 з половиною рази меншою - 12-15%. Кілька раундів переговорів, трошки наполегливості і ми вийшли на 35%, останні 10% з яких я без зайвої скромності вважаю власною особистою заслугою, адже з різних кутків тихенько шепотіла пропозиція зупинитися на 25%. Та, що цікаво - критичну роль у аргументації зіграла саме наявність нашого законопроекту №3739 про локалізацію, як доказ того, що «локалізація» в Україні - не порожнє слово, і без належного її рівня в міжнародній угоді, така угода просто не пройде залу ВРУ. Але з одним не сперечався ніхто, в тому числі - наші французькі візаві - «локалізація» це абсолютно адекватна і доречна вимога, і є законним запитом представників держави, які дбають про український інтерес. Та навіть на 35% не варто ставити крапку - ми домовились про подальше потенційне зростання локалізації з Alstom до 50%.
    Проте, крапку треба нарешті поставити в іншому місці - в законопроекті №3739, прийнявши його в цілому і підтвердити нарешті намір української влади підтримувати саме українського домашнього виробника.»

На фото: Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, співголова української групи дружби з Францією Альона Шкрум, Головою Комітет транспорту та інфраструктури Юрієй Кісєль,  міністр економіки, фінансів та відновлення Франції пан ле Мер та посол Франції в Україні пан де Понсен.

На зображенні може бути: 4 people, including Дмитро Наталуха, люди стоять, костюм та на відкритому повітрі