Верховна Рада подовжила ще на 5 років мито на експорт металобрухту.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
30 квітня 2021, 15:15

     12 квітня 2021 року Комітет на своєму засіданні ухвалив рішення рекомендувати ВРУ прийняти за основу та в цілому законопроект щодо проекту Закону України про внесення змін до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку» (реєстр. № 5175).
     27 квітня 2021 року Верховна Рада 291 голосом підтримала законопроект №5175, ініціатором  якого є заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський, співавторами – члени Комітету:  Дмитро Наталуха,  Муса Магомедов,  Людмила Буймістер, Ярослав Рущишин,  Ганна Лічман, Сергій Тарута,  Євгеній Шевченко, Борис Приходько, Мовчан Олексій, Ігор Марчук, Богдан Кицак .
    Застпуник Голови Комітету Дмитро Кисилевський запевнив: «Заодно хочу заспокоїти скептиків: законопроект не суперечить нашим міжнародним зобов'язанням. Це тимчасовий захід, яка не є дискримінаційною. Він відповідає нормам права СОТ про винятки з міркувань безпеки: у нас війна, анексований Крим, хронічний дефіцит торгового балансу. Міжнародні партнери це сприймають. Тому за період дії мита з 2016 р по відношенню до України не було висунуто претензій. І зараз офіційний Київ має впевнену переговорну позицію по лінії СОТ».
На зображенні може бути: текст
   Голова Комітету Дмитро Наталуха додав: «А чи знаєте ви, що експорт лому з України збільшився на 331% лише за перший квартал цього року? І українські металурги ризикують опинитися перед загрозою дефіциту сировини? І що зараз на світових ринках існує несприятливий для нашої країни тренд на здорожчання лому? EUROFER (європейська сталеливарна асоціація) взагалі закликала Єврокомісію обмежити експорт лому до країн-конкурентів.
Відкриваємо промислову стратегію Британії — там ключовий пункт це забезпечення виробників сировиною. Дивимося Німецьку — те саме. До якої промислової стратегії іншої країни ми б не звернулися, там буде написано — «спочатку сировина».
  Безперебійне постачання сировиною — необхідна умова для відновлення будь-якої промисловості. Скажімо правду: український експорт не найбільш технологічний. Ми все одно виробляємо сировинну продукцію для інших галузей. Але якщо ми замість експорту сталі скотимося до експорту лому, то це буде не лише деградацією, але і справжньою ганьбою для вітчизняної промисловості. Бо з такими темпами ми незабаром почнемо продавати за кордон чорнозем замість пшениці і бджіл замість меду.
 Тому, надзвичайно важливо, що сьогодні Верховна Рада подовжила ще на 5 років мито на експорт металобрухту, підтримавши законопроект №5175 і нашу промисловість.
Це чистої води український інтерес, який полягає в тому, щоб зберегти та примножити 200 000 робочих місць, більше 10% ВВП України та щонайменше 35% товарного експорту, що забезпечується металургійною галуззю, для якої металобрухт є стратегічною сировиною.
  Металургія - це гаряче серце України, яке не має зупинитися. Потім не запустимо».