Комітет вітає працівників ракетно-космічної галузі України з їх професійним святом!

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
12 квітня 2021, 10:40

       Цього року виповнюється 60 років з дня епохального прориву в науці та техніці, який дозволив людству підкорити космічний простір - 12 квітня 1961 року відбувся історичний політ людини в космос! Для України цей день - нагадування про колосальний потенціал держави, адже одним з найвидатніших родоначальників космічної ери вважається інженер із Житомира Сергій Корольов. Небагато країн можуть похвалитися такими досягненнями і внеском у світову космонавтику. Навіть зараз, у складні часи для українського космосу, працівники державних КБ Південного і Південмашу продовжують створювати космічну техніку. І їх ракети, на відміну від багатьох інших, літають.

                                  
     Прийнятий 1,5 роки тому закон про приватний космос відкрив можливості розвитку в Україні приватних космічних компаній. Вони ще відносно маленькі, але амбітні, і поступово завойовують своє місце на світовому ринку. Так, компанія з українським корінням FireFly нещодавно отримала замовлення від NASA. А українські команди молодих інженерів регулярно виграють конкурси і попадають в поле зору NASA і Європейського космічного агентства.
    Мрія про дослідження космосу, прагнення запускати українські ракети і мати українські космічні апарати на орбіті, прагнення направляти українських астронавтів за межі Землі має стати частиною великої національної ідеї. В день 60-річчя польоту першої людини в космос ми повинні пам'ятати героїв, які змінили світ. А для сьогоднішніх працівників космічної галузі найкращим подарунком має стати повернення уваги держави і суспільства до розробників космічної техніки, забезпечення підприємств замовленнями і достойна регулярна заробітна плата, яка в 21-му столітті для багатьох державних підприємств космічної галузі стала рідкістю.
       Комітет і надалі докладатиме всіх зусиль, щоб український космос отримав нове дихання, а запуск українського супутника Січ 2-30 і прийняття космічної програми стануть черговими кроками на цьому шляху.