Кабмін розблокував кошти на запуск супутника Січ 2-30, який може бути запущений в кінці цього - початку наступного року.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
08 квітня 2021, 10:31

   Урядом 7 квітня на своєму засіданні було прийнято відповідну постанову, якою розблоковані 90 млн грн., яких вистачить на запуск і страховку космічного апарату. Це частина коштів, заморожених на рахунках розробника і виробника супутника, Дніпровського КБ «Південне», які залишилися від нереалізованого проекту зі створення ракетного комплексу Циклон-4. Інші витрати, пов'язані з доопрацюванням апарату і наземного сегмента, а також підготовки до запуску, передбачається профінансувати з інших джерел, в т.ч. засобів Національного центру управління та випробувань космічних засобів і власних коштів КБ «Південне».
  Заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський  на позаминулому тижні відвідав КБ «Південне» і з'ясував, що зараз супутник готовий на 90%. Він призначений для дистанційного зондування Землі. Його функціонал на 15% пов'язаний з завданнями безпеки і на 85% з цивільними цілями, такими як моніторинг вирубки лісів, надзвичайних ситуацій, стану полів, тощо.
   «Цивільні дані мають комерційну цінність. Їх обробка і подальший продаж в перспективі можуть стати одним з джерел коштів на космічні програми. За попередніми оцінками Мінстратегпрома річний дохід держави від використання всієї наявної потужності Січ 2-30 може скласти близько 5 млн $. Очевидно, що для отримання доходу державі знадобиться навчитися продавати ці дані комерційним замовникам. І це окрема важлива задача. У разі успішного виведення на орбіту супутник зможе працювати близько 5 років. Це буде перший український апарат на орбіті за останні 10 років. Січ 2-30 може бути запущений в кінці цього - початку наступного року. КБ «Південне» веде переговори з компанією Exolaunch - офіційним представником Space Х Ілона Маска про технічні і комерційні умови запуску на ракеті Falcon 9. Щоб забронювати місце для супутника на Falcon 9, представникам КБ «Південне» потрібно найближчим часом внести передоплату. Сподіваюся, ще не пізно»,- написав у фейсбук Дмитро Кисилевський.

Комітет постійно тримає на контролі питання запуску на навколоземну орбіту супутника «Січ 2-30 (2-1)»