У зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації з коронавірусом у Києві та відповідно до розпорядження Голови Верховної Ради України № 151 від 12.03.20 «Про додаткові заходи із попередження виникнення гострої респіраторної хвороби» СКАСОВАНО проведення круглого столу на тему: «Розбудова ринку авторських прав в Україні: сучасні виклики захисту прав авторів», яке було заплановано на 18 березня 2021 року о 16.00.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
18 березня 2021, 19:41

СКАСОВАНО проведення круглого столу на тему: «Розбудова ринку авторських прав в Україні: сучасні виклики захисту прав авторів» за ініціативою Всеукраїнської профспілки. Дату та час проведення круглого столу буде повідомлено додатково

18 березня 2021 року о 16.00 планується проведення круглого столу за адресою : вул.Банкова 5-7 кім. 214

                                                       Питання для обговорення:

1.      Критерії ефективності державної політики в сфері захисту авторських прав.

2.      Як побудувати баланс інтересів авторів та музичних видавців в управлінні організацією колективного управління.

3.      Доцільність створення мегаоку, що має опікуватись різними способами використання об’єктів авторських прав.

4.      Роль держави у боротьбі із порушеннями авторських прав на музичні твори.

По завершенню доповідей кожне питання обговорюватиметься всіма учасниками круглого столу.

     До участі у круглому столі запрошені представники музичної сфери Руслана Лижичко,  Михайло Ясинський, Мар’яна Вороніна, Оля Полякова, Дмитро Шуров, Андрій Хливнюк, Тіна Кароль, Джамала, Наталія Могилевська, Alyona Alyona, Віктор Павлик та Наталія Валевська, Гайтана, Павло Зібров та інші представники шоу-бізнесу, народні депутати України, представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства культури та інформаційної політики України, та спікери міжнародних представництв.

Інформаційно:

   Автори й музичні видавці за всі роки незалежності України мали часткові можливості системно отримувати належне їм роялті в значно меншому обсязі ніж передбачають потужності нашого ринку, а останні декілька років відсутність згоди на ринку призвела до взаємного блокування діяльності в цій сфері, від чого страждають тисячі авторів. Це негативно відображається як на майновому стані авторів (доходи яких зменшились через пандемію і загальну кризу галузі), так і на позиції України в міжнародному рейтингу Doing business та Списку 301. Виходом з ситуації є об’єднання всіх зацікавлених учасників музичного ринку, підтримка ефективного колективного управління майновими правами з боку авторів. Саме ці питання, шлях вирішення існуючих проблем учасники круглого столу мають намір обговорити.

  В Україні не збирається авторська винагорода. Законодавство передбачає, що роялті за використання музичних творів збираються акредитованими організаціями колективного управління. 17 грудня 2020  відбувся конкурс з акредитації авторських організацій колективного управління, за результатами якого ГС «Автори та Видавці» й ГС «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами» було визначено акредитованими організаціями колективного управління. ГС «Українська агенція з авторських та суміжних прав» не визнає результати акредитації. В підсумку акредитацію не фіналізовано, а українські й зарубіжні автори не одержують належну їм винагороду.

Круглий стіл покликаний знайти шлях виходу з існуючого положення й дати можливість авторам і музичним видавцям почати отримувати винагороду за свою музику.