«Експортно-кредитне агентство» стартувало!

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
23 червня 2020, 14:35

19 грудня 2019 року Верховна Рада України затвердила трьох своїх представників до складу конкурсної комісії для визначення складу наглядової ради ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» (ЕКА). Один з представників – Голова Комітету з питань економічного розвитку - Дмитро Наталуха, кандидатуру якого було схвалено Комітетом на своєму засіданні у жовтні 2019 року.

Наприкінці 2019 року ми вже висвітлювали цю подію: Чи все ж таки вдасться запустити «Експортно-кредитне агентство»? А сьогодні нарешті зрушили з місця!

 Дмитро Наталуха розповів у Facebook: «19 червня 2020 року члени відбіркової комісії, яка складається з представників ВРУ, КМУ та громадськості, нарешті затвердили умови конкурсу на членів Наглядової Ради Експортно-кредитного агентства. Незабаром цей конкурс буде оголошено, і у всіх бажаючих допомогти Агентству у складі його Наглядової Ради стимулювати і підтримувати український експорт - з’явиться можливість подати свою кандидатуру, тож пильнуйте.

 Нагадаю, що ЕКА - важливий інструмент для підтримки національних експортерів і розповсюдження їх товарів закордоном. Зазвичай, Експортно-кредитні агентства забезпечують експортерів необхідною інформацією і аналітикою, а також надають виробникам гарантії по експортним кредитам, страхують і перестраховують експортні кредити та інші операції вітчизняних компаній від політичних та інших видів ризиків закордоном. Для українського експорту це - особливо важливо, адже частка готової продукції (з доданою вартістю) в експорті України становить всього близько 25%, тоді як щонайменше 75% складає сировинна продукція з низьким рівнем обробки і доданої вартості.

Відповідно, Україна має хронічний дефіцит торгового балансу:

2015 р.: -$2,4 млрд;

2016 p.: -$6,5 млрд;

2017 p.: -$8,6 млрд;

2018 p.: -$11,2 млрд;

2019 p.: -$11,7 млрд.

 Повноцінний запуск ЕКА, за попередніми розрахунками в середньостроковій перспективі простимулює:

зростання товарного експорту на 9,64%

зростання промислового виробництва на 2,77%

підвищення ВВП на 0,91 в.п.».