Важливе питання — кого держава буде підтримувати, а кому доведеться розраховувати лише на власні сили.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
10 квітня 2020, 09:00

  За останній місяць Верховна Рада ухвалила два антикризові законопроєкти (№3220, №3275), які повинні мінімізувати негативні наслідки карантину для населення та бізнесу.

Пандемія змусила зменшити ділову активність, а в деяких випадках — її припинити. Хто з 2,6 млн українських підприємців переживе цю кризу і скільки людей залишаться без роботи, наразі спрогнозувати важко лише українській владі, а й світовим фінансовим інститутам.

Наскільки ефективними виявилися запропоновані депутатами заходи — питання риторичне. Поки що послаблення незначні, і чергове продовження карантину "викреслює" з мапи бізнесу України все більше підприємців.

Згадані законопроєкти не останні. Парламент готуватиме третій пакет антикризових норм. Якими вони будуть, так само незрозуміло через відсутність прогнозів щодо спаду пандемії та закінчення карантину.

Скоріше за все, і третій пакет не буде останнім. Світ загалом та Україна зокрема будуть ще довго повертатися до нормального життя. Це повернення також матиме свою ціну. Під ударом опиниться весь бізнес, у тому числі підприємства, послуги яких в часи коронавірусу користуються шаленим попитом.

Важливе питання — кого держава буде підтримувати, а кому доведеться розраховувати лише на власні сили.

   Детальніше читайте інтерв’ю Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи Економічній правді.