Комітет провів 12 березня 2020 року виїзне засідання у Дніпрі на тему: «Проблематика космічної галузі України».

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
17 березня 2020, 15:04

    Комітет з питань економічного розвитку 12 березня 2020 року провів виїзне засідання у Дніпрі на тему: «Проблематика космічної галузі України». На засіданні були присутні: народні депутати України, Голови Дніпропетровської ОДА та обласної ради, Голова державного космічного агентства України,  представники Міністерства оборони України, Генеральні директори ДП «КБ«Південне» ім. М.К. Янгеля, ДП «ВО«Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова», НВО «Павлоградський хімічний завод», ДНВП  «Об`єднання Комунар», ПАТ «Хартрон», ДП «Виробниче об`єднання Київприлад», начальник Національного центру управління та випробувань космічних засобів, представники космічної галузі  та національних і регіональних засобів масової інформації.
    Про результати засідання повідомив на своїй сторінці у Facebook  Дмитро Наталуха: «Із керівництвом ДКАУ, КБ «Південне» і Дніпровської ОДА та Обласної Ради  дійшли згоди щодо реальності та можливості запуску першого українського супутника вже у 2021 році. Дніпропетровська область погодилася спільно фінансувати цей проект і виділити на нього декілька мільйонів доларів. Серед інших рішень, які обговорювалися на Комітеті - питання корпоратизації космічних підприємств та створення «українського аналогу NASA» - українського аерокосмічного концерну, який об’єднає компанії зі сфери і космосу, і авіації.
  
  Це виїзне засідання - секторальна частина одного великого проекту, який ми наразі розробляємо в Комітеті - «Промисловий порядок денний». Він передбачає проведення низки заходів і законодавчих ініціатив, які дозволять українським промисловим підприємствам максимально оперативно стабілізуватися під час кризи або, принаймні полегшать їх роботу. До Промислового порядку денного входять ініціативи по індустріальним паркам, локалізації виробництва, преференціям для національних виробників під час державних закупівель, доктрині економічної безпеки та іншого. Але сьогодні був космос, і завтра до Києва ми повеземо з собою цілу папку першочергових заходів саме для цієї галузі. На черзі - авіація, вагонобудування, металургія та інші критичні для економіки галузі.
А поки - космос або буде українським, або його не існує» -підсумував Голова Комітету.
    
  Інформаційно: Минулого року Комітет підтримав проект Закону України №1071 «Про приватний космос», який вже став Законом 143-ІХ  від 02.102019 і дозволив державним компаніям вести перемовини з контрагентами без спеціальних узгоджень; а приватним компаніям - отримувати дозволи на випробовування, запуск і повернення космічних апаратів, а також управління ними на орбіті і в космічному просторі.