Щодо створення окремого міністерства промисловості

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
03 березня 2020, 12:06

      Пропозицію стосовно ідеї про необхідність створення окремого міністерства промисловості Голова Комітету Дмитро Наталуха вперше озвучив на погоджувальній раді ще на початку лютого цього року. Про це вже повідомлялося і на сайті Комітету, interfax, epravda.

«У нас були розходження стосовно форми координації промислової політики для локалізації кризи, але більшість все ж сходилась на тому, що безвідносно того чи буде це окремим Міністерством, чи профільним віце-прем’єром, чи якимось іншим ЦОВВ, або навіть заступником міністра - координувати промислову політику в державі життєво необхідно, як і життєво необхідно в цих умовах мати конкретну людину чи орган, який нестиме всю повноту відповідальності за цей напрямок.

       А поки йдуть консультації ми готуємо «Промисловий порядок денний» Комітету, який зможе полегшити національним виробникам умови ведення бізнесу і тим самим - допомогти їм в цей скрутний час. До «Промислового порядку денного» Комітету увійдуть законопроекти які стосуватимуться: доктрини економічної безпеки, індустріальних парків,  локалізації виробництва, створення преференцій для національних виробників в процесі публічних закупівель,  скасування ПДВ на виробництво електромобілів, зниження ставки ПДВ на нове виробниче обладнання, яке виробляється і реалізується на території України, або яке імпортується для власних виробничих потреб,  зміни монетарної політики НБУ, в контексті змін та доповнень його основних функцій,  державної підтримки експорту та інших аспектів, які так чи інакше впливають на стан промисловості в країні.

      Сьогодні вже абсолютно очевидно, що настав час забути про «ортодоксальну» ідеологію в економіці і перевести свій погляд в сторону ефективних рішень. Якщо ці рішення здатні принести реальний результат - час їх приймати» - написав  Дмитро Наталуха на своїй сторінці у Facebook.