Відбулися слухання у Комітеті з питань економічного розвитку на тему: "Впровадження концепції сталого розвитку України до 2030 року".

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
13 грудня 2019, 12:53

    12 грудня 2019 року відбулися слухання у Комітеті з питань економічного розвитку на тему: "Впровадження концепції сталого розвитку України до 2030 року", які відкрив Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Він зазначив: «Захід присвячений Концепції сталого розвитку України і ми, як Комітет, напевно, як ніхто інший, маємо до цього безпосереднє відношення, оскільки в наших силах розробити ту законодавчу рамку, яка буде потрібна для держави». Детальніше читайте на сайті Верховної Ради України, та за посиланням тут. Подивитися відеозапис можна тут,  ознайомитися зі стенограмою тут, з протоколом тут.   
На засіданні були присутні: народні депутати України, представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» імені Ігоря Сікорського, Інституту економіки і прогнозування НАН України, Інституту демографії і соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України, Національного  інституту стратегічних досліджень та представники національних і регіональних засобів масової інформації.
 
    У ході слухань  учасники заслухали та обговорили Концепцію сталого розвитку України до 2030 року, механізми її реалізації та трансформацію ресурсно-витратної та екологічно-небезпечної моделі національної економіки. Також визначили сукупність державно-політичних рішень, спрямованих на досягнення цілей сталого розвитку та забезпечення сталого розвитку України через інституційні, нормативно-правові та бюджетні зміни.
     Реалізація Концепції базується на таких принципах: людиноцентричність, інноваційність, збалансованість, відповідальність, безпека, інклюзивність, справедливість. Документ визначає базові засади, принципи та прогностичні щорічні показники розвитку країни, що забезпечать структурну модернізацію економіки, реальне покращення якості життя та зростання добробуту громадян. Він також презентує загальні положення, принципи та вимоги щодо державного управління сталим розвитком країни. У Концепції під сталим розвитком України розуміється модель розвитку країни та регіонів, коли економічне зростання, матеріальне виробництво і споживання, а також інші види діяльності суспільства відбуваються в межах, які визначаються необхідністю встановлення балансу між потребами теперішнього українського суспільства та захистом майбутніх поколінь, включаючи їх потребу у безпечному довкіллі.
     

«Україна має колосальний промисловий потенціал. І може здійснити стрімкий ривок уперед. Для цього потрібна консолідація суспільства, бізнесу і влади» - вважає  перший заступник Голови Комітету Сергій Тарута.
   За результатами слухань у Комітеті з питань економічного розвитку буде напрацьовано  комплексний документ Концепції сталого розвитку України до 2030 року, який планується розглянути на парламентських слуханнях та винести на розгляд Верховної Ради проект Закону України «Про засади сталого розвитку України до 2030 року».