В Раді "відкривають" космос для приватних інвестицій і світових лідерів

Секретаріат Комітету з питань промислової політики та підприємництва
27 лютого 2019, 15:49

 


Комітет з питань промислової політики та підприємництва проголосував за “відкриття” космосу для приватних інвестицій і світових лідерів. Відповідний законопроект №10096, згідно якого приватні підприємства зможуть вести космічну діяльність, рекомендовано прийняти за основу. Про це за результатами засідання повідомив голова Комітету Віктор Галасюк.

«Сьогодні Комітет підтримав наш революційнийзаконопроект №10096 про демонополізацію і розвитоккосмічної діяльності в УкраїніЩиро дякую колегам - відкриваємо дорогу "приватному космосу"!

Дослідженнявиробництво і навіть пуски зможутьздійснювати не лише державні, а й приватні підприємстваЦе норма для успішних космічних держав», - зазначивзаступник Лідера РПЛ з економічної політики.

За словами В.Галасюкатакий крок є продовженнямпослідовної політики. «Раніше ми вже демонополізуваливиробництвомодернізацію та ремонт військової техніки і зброївідмінивши ліцензування цієї діяльностіСьогоднівже більше 50% (!) держзамовлення виконують приватнівиробникипонад 150 успішних підприємствЦе розвитокпромисловостінові інвестиції і робочі місцяякі на вагу золота!» - підкреслив він.

Як зазначалось під час засідання, поточний стан космічної діяльності та існуючі механізми її державного регулювання не забезпечують вирішення актуальних загальнодержавних та суспільних завдань України у цій стратегічний сфері. Наразі ж фактично встановлено монополію державних підприємств та організацій на здійснення підприємницької діяльності, пов’язаної з випробуванням, виробництвом та експлуатацією ракет-носіїв, у тому числі з їх космічними запусками із будь-якою метою, що жодним чином не відповідає ні стану господарської діяльності в Україні, ні світовій практиці, де здійснюється масова комерціалізація космосу. 

До слова, ліцензування космічної діяльності було скасовано ще Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності». Втім, у галузевому Законі України «Про космічну діяльність» залишились дійсними положення щодо видачі ліцензій на здійснення космічної діяльності. Тому з метою приведення законодавства у відповідність, а також з урахуванням необхідності збереження ефективного державного регулювання та контролю за стратегічно важливою для країни галуззю пропонується замінити механізм ліцензування космічної діяльності на механізм дозвільних процедур для окремих видів космічної діяльності.