Промисловий Комітет погодив підвищення мита на експорт металобрухту до 58 Євро/т і повну заборону експорту дров

Секретаріат Комітету з питань промислової політики та підприємництва
16 січня 2019, 15:46

 

Комітет з питань промислової політики та підприємництва одноголосно підтримав ініційований РПЛ новий "металургійний закон", який ліквідує дефіцит сировини для металургійних заводів і зберігає робочі місця українців через підняття вивізного мита на металобрухт з 42 Євро/т до 58 Євро/т на 3 роки.

Про це повідомив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

Як зазначається, починаючи з 2016 року, завдяки прийнятим законам про підвищення і продовження дії вивізного мита на брухт чорних металів з 10 до 30 Євро/т, а потім до 42 Євро/т, в Україні спостерігаються позитивні тенденції у забезпеченні цією сировиною металургійних підприємств. Третій рік поспіль зростають обсяги поставок металобрухту вітчизняної заготівлі, дефіцит брухту знизився з 0,85 до 0,3 млн. т. Сьогодні даним ресурсом забезпечується 98% потреб металургійної галузі. Втім, у зв’язку зі збільшенням вартості сировини на зовнішніх ринках та, відповідно, втратою “обмежуючого” ефекту мита, його розмір було запропоновано підвищити.

Крім того, Комітет рекомендував для прийняття в цілому ще одну стратегічну ініціативу розроблену, за словами Віктора Галасюка, спільно з кращими науковцями та галузевими експертами.

Так позитивний висновок Комітету отримав законопроект № 9475 "На захист українських лісів", який до 2027 року забороняє експорт дров паливних. Як зазначив В.Галасюк, метою закону є здешевлення дров для населення і ліквідація контрабандного каналу вивезення з України лісу-кругляка всупереч діючого мораторію.

«Дякую співавторам цих ініціатив і колегам по Комітету з питань промполітики та підприємництва за ефективну спільну роботу і традиційно державницьку позицію!» - зазначив нардеп.