За контрабанду лісу-кругляка саджатимуть у тюрму

Секретаріат Комітету з питань промислової політики та підприємництва
03 липня 2018, 16:00

 

Вехровна Рада прийняла у другому читанні та в цілому як Закон законопроект №5495 щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів. Відповідне рішення підтримало 243 народних депутати.

 

Як пояснив представляючи законопроект голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, документ передбачає суттєве збільшення штрафів за незаконні рубки та запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду лісу-кругляка. “Щоб була не просто конфіскація лісу та символічний штраф, а реальний тюремний строк до 5 років за порушення мораторію на експорт кругляка. І до 10 років за рецидив”, - наголосив він.


Законопроект також має зняти найменші сумніви щодо повної відповідності мораторію на експорт лісу-кругляку духу і літері угоди СОТ, і угоди про асоціацію з ЄС. “Це гарантія збереження мораторію та захист позицій України на міжнародній арені. Справа в тому, що держава може законно скористатись виключеннями в угоді СОТ (якими скористалась і Україна) за умови встановлення внутрішніх обмежень споживання лісу. Уряд такі обмеження досі не встановив, бо підіграє європейцям. Тоді Верховна Рада має їх встановити сама”, - наголосив він.

 

Крім того, документом передбачається заборона експорту дров. “Під виглядом дров за кордон вивозять ліс. Цілими вагонами та ешелонами. Експорт лісу-кругляка з України до ЄС – фактично нуль, бо діє мораторій. Але за даними Єврокомісії імпорт лісу-кругляка до ЄС з України – майже 500 тис. тон (!) на рік. Це незаконно і цинічно! Це руйнує нашу екологію, промисловість та економіку! Крадуть за кордон робочі місця і доходи українців. А потім пропонують нам кредити за відміну мораторію! Маємо покласти край такому «партнерству», - пояснив В.Галасюк. - Українцям роботу і гідне життя!».
Відео