Українські виробники вимагають «Купуй українське, плати українцям!»

Секретаріат Комітету з питань промислової політики та підприємництва
15 грудня 2017, 14:26

 

ТОП-5 обєднань промисловців, підприємців, виробників та роботодавців України вимагають негайного прийняття Верховною Радою законопроекту №7206 «Купуй українське, плати українцям».

Федерація роботодавців України, Український союз промисловців і підприємців, Торгово-промислова палата України, Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України та Українська асоціація виробників офіційно звернулись до Парламенту та Прем’єр-міністра України, висловивши всебічну підтримку законопроекту. До лав цих об’єднань входять десятки тисяч підприємств, що генерують понад 80% ВВП України та представляють усі сектори та галузі національної економіки.

«На нашу думку, даний законопроект дасть вагомий поштовх для розвитку вітчизняної промисловості, залучення прямих іноземних інвестицій та створення нових робочих місць, а, отже, збільшення податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів та підвищення рівня життя українців. До того ж, вдосконалення процедури оцінки тендерних пропозицій унеможливить  випадки штучної переваги імпортним товарам та дискримінацію вітчизняних виробників, які, на жаль, є непоодинокими», - заявили у провідних бізнес-асоціаціях України.

УСПП, ФРУ, ТПП, УАВ і Рада підприємців при КМУ також висловили готовність взяти участь у доопрацюванні законопроекту до другого читання для забезпечення його ефективного адміністрування на стадії імплементації.

7 грудня 2017 року Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу проект Закону України №7206 від 17.10.2017 року «Купуй українське, плати українцям» (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку промислового виробництва та малого і середнього підприємництва)», яким передбачено надання переваги українській продукції при здійсненні державних закупівель. Виступаючи в парламенті Голова Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк зазначив, що «Купуй українське, плати українцям!» відповідає національним економічним інтересам України, підпадає під виключення в Угоді СОТ і Угоді про асоціацію з ЄС, а також враховує кращу світову практику – досвід США та ЄС. Детально новації законопроекту описані у статті народного депутата України.

За оцінками експертів, «Купуй українське, плати українцям!»  додасть +1,1 відсоткового пункту до зростання ВВП, знизить безробіття на -0,4 в.п., а також скоротить імпорт на -4,4 в.п. Це позитивно відобразиться на торговельному балансі, промисловому виробництві, курсі гривні та доходах українців.