Галасюк - Уряду: Афера з “безлісом” не пройде, мораторій буде збережений!

Секретаріат Комітету з питань промислової політики та підприємництва
18 вересня 2017, 16:16

 

Цілеспрямована кампанія дискредитації і скасування мораторію на експорт лісу-кругляка, яку під тиском функціонерів ЄС проводять високопосадовці Кабміну разом з грантовими експертами, не має шансів на успіх. Про це заявив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

За словами нардепа, це вже не перша спроба урядовців здати національні інтереси: «Їм вже кілька разів це не вдалося через позицію галузі та екологів і наш супротив в Раді. Тепер вони готуються ще більш ретельно. Ми не дамо реалізувати в Україні #БезЛіс!».

Так заступник Лідера РПЛ з економічної політики жорстко розкритикував заяву Віце-прем’єр-міністра з європейської та євроатлантичної інтеграції України щодо начебто недостатньої результативності мораторію.  “Тільки за перше півріччя 2017 капітальні інвестиції в галузь зросли більш ніж вдвічі, сягнувши понад 3 млрд грн, а експорт меблів зріс на 30-40% в доларовому вимірі. Також суттєво підвищились податкові надходження до Держбюджету», - констатував В.Галасюк, наголошуючи, що не зважаючи на закиди Іванни Клімпуш-Цинцадзе, мораторій відповідає як Угоді СОТ, так і Угоді про Асоціацію з ЄС. Визнання ж ТОП-урядниками контрабанди і їх бездіяльність у даній ситуації парламентар назвав безвідповідальними і неприпустимими: «Ми будемо жорстко реагувати на такі речі в режимі парламентського контролю».

Крім того, В.Галасюк наголосив на штучному створенні органами влади та лісгоспами дефіциту деревини на внутрішньому ринку, «щоб показати мовляв “хоч мораторій і діє, проте проблему гарантованого постачання сировини він не вирішує, тож давайте його відмінимо”: «Заради цього вони здатні залишити одного з найбільших європейських інвесторів в українську деревообробку без сировини! До мене звернувся Йохан Дунбек, той самий шведський інвестор в “Українські лісопильні”, який “з нуля” створив сучасний завод на Рівненщині, інвестувавши 20 млн Євро. Планує вкласти ще 25 млн Євро та запустити ще одне виробництво, але навіть для вже збудованого заводу йому не продають необхідних обсягів сировини».

«Це проти закону, посадових обов’язків урядників та здорового глузду. Інвестиції, робочі місця та податки необхідні країні як повітря! Тим, хто це не розуміє взагалі не місце на державній службі», - заявив В.Галасюк.

Голова парламентського промислового Комітету офіційно звернувся до Прем'єр-міністра та Першого віце-премєр-міністра щодо негайного вирішення проблеми.