Вкладати в інфраструктуру, робочі місця та пріоритетні галузі, - Еміль Бок

Секретаріат Комітету з питань промислової політики та підприємництва
07 липня 2017, 14:24

 

Вкладати в інфраструктуру, робочі місця та пріоритетні галузі, - Еміль Бок

Фіскальна дисципліна, створення робочих місць, спеціалізація країни на конкурентних перевагах, розвиток місцевого самоврядування – цими та іншими рецепти економічного зростання поділився Прем'єр-міністр Румунії (2008-2012) та діючий мер міста Клуж-Напока Еміль БОК (Emil Boc) в рамках парламентського круглого столу «Регіональний розвиток та промислова політика: досвід Румунії», що проходив під егідою Комітету з питань промислової політики та підприємництва за сприяння Агенції «Спільні Зусилля» та Української асоціації Римського клубу.

"За рівнем ВВП в реальному вимірі Україна практично у 5 разів відстає від Європи. Цей критичний розрив пояснює і кардинальну різницю у рівні життя, медицини та освіти. В країні зі слабкою економікою не може бути сильної соціальної сфери. Тож слід негайно впроваджувати «Промисловий пакет реформ», та інші заходи, передбачені Антикризовим планом розвитку економіки», - зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва В.Галасюк. За словами заступника Лідера РПЛ з економічної політики, найефективнішим підходом у такій ситуації є створення інструментів промислого і економічного розвитку у поєднанні із забезпеченням умов місцевого самоврядування. «Інвестиції приходять в конкретні міста, села - дуже багато залежить від місцевого самоврядування. Тож слід включати режим, який дозволить вивільнити потенціал нації. Разом з тим, це можливо, коли держава створює на центральному рівні відповідні "правила гри", адже навіть найталановитіший менеджер чи лідер місцевого самоврядування, не маючи інструментів залучення інвестицій та гарантування умов ведення бізнесу - буде беззбройним перед обличчям глобальної конкуренції за інвестиції, таланти і робочі місця»,  - пояснив нардеп.

Доцільність такого підходу в румунському контексті підтвердив і Еміль Бок, премєрство якого було надзвичайно ефективним, хоч і припало на часи гострої економічної кризи Румунії. Як зазначив державний діяч, його команді довелося вдатися до жорстких заходів, спрямованих на збереження економічного зростання і збалансованості бюджету. Натомість, позитивним наслідком цього стало швидке економічне відновлення та фінансова стабілізація. В "гарні часи" слід не витрачати всі кошти, а зменшувати дефіцит держбюджету та формувати резерви розвитку для "важких часів", - порадив він.

За словами пана Бока, найкращий спосіб соціального захисту - створення робочих місць: «Зробіть усе можливе для мотивування створення робочих місць, адже працевлаштована людина - це найкраща соціальна гарантія». Одним же з найпотужніших чинників економічного успіху мер назвав визначення конкурентних переваг країни та спеціалізація на них. На його думку, Україна має величезний інноваційний потенціал - може бути лідером інновацій і цифрової економіки, що зменшить розрив з економіками інших розвинутих країн.

"Щоб розробити правильну стратегію та зробити країну сильніше - треба обовязково починати з ідей локального рівня. Місцевий рівень дає потужний поштовх для розвитку», - наголосив пан Бок. «Прозорість, зрозумілість та менше бюрократизму в роботі з інвесторами. Оцифруйте всі документи для бізнесу, щоб підприємці не мали прямого контакту з державними службовцями - це знизить корупційні прояви», - резюмував він.

«Інвестиції локалізуються в конкретних містах - не в державах. Тож велика роль міських голів у створенні умов, щоб гроші йшли саме в те, а не інше місто. Світ - це мережа міст і міські голови конкурують за інвестиції, людей та технології. Задача уряду та парламенту - створити системну модель, в якій кожний міський голова та міська влада знайде своє місце і стане двигуном, що виконуватиме свою роль у розвитку країни в цілому», - зазначив засновник «Школи мерів», голова правління Агенції «Спільні Зусилля», Руслан РОХОВ, наголошуючи, що саме на таких принципах базується діяльність очолюваних ним проектів.

Фото

Відео