Сьогоднішній день на 72 Міжнародному астронавтичному конгресі (IAC), що проходить зараз у Дубаї, присвячений обговоренню використання космічних технологій для: охорони здоров’я, мобільності та державних послуг. Інформаційно: Міжнародний астронавтичний конгрес (Іnternational astronautical congress (IAC)  IAC - це єдине місце та час року, де збираються усі актори світового космосу. Щороку захід збирає понад 6000 учасників. Охоплюючи всі космічні сектори та теми, він пропонує кожному найновішу космічну інформацію та розробки в академічних колах та промисловості, можливості спілкування, контакти та потенційні партнерства. Щороку IAC змінює країну, тему та місцевого організатора, що дає змогу всім дізнатися більше про світову космічну сцену та стати її частиною.
Голова Комітету одразу розставив всі крапки над і, передавши всім привіт з батьківщини Сергія Корольова, батька-засновника практичної астронавтики, зайшов з козирів і закидав колег бронебійною статистикою: у період з 1990-х по 2010-ті майже кожен десятий запуск ракетоносія в світі відбувався завдяки Україні. «Тому, Україна — один із світових центрів космічної промисловості.  Фактично, ми як Toyota, тільки у сфері космосу. Гріх це не використовувати», додав Дмитро Наталуха і повідомив ключові тези своєї доповіді:

Україна була мозком і руками радянської космічної промисловості.  

Сьогодні ж ми прагнемо стати серцем космічної промисловості Європи. Ми готові поділитися своїми знаннями та найкращими практиками та перетворитись на справжній космічний кластер, де ми готові поділитися з нашими західними та східними партнерами піввіковим досвідом України у космічній інженерії. Україна запрошує світ разом скористатися новими перспективами та можливостями, які мирний космос відкриває перед людством.

Космос — для дітей.

Передусім - для наших дітей. Понад пів століття космос був сферою військових та трохи науковців. З повною монополією держави. Це заважало йому розвиватися такими темпами та у такій кількості галузей, як зараз. Сьогодні монополія зруйнована і це дало суттєвий поштовх технологіям, які реально можуть допомагати людству.

Космос — більше не клуб мільярдерів.

Завдяки лібералізації у галузі з’явилася купа стартапів та невеликих компаній. Розповів про український FluroSat, що використовує штучний інтелект для збільшення продуктивності сільського господарства у 15 країнах світу. Завдяки нашому закону «Про приватний космос» безліч компаній отримали доступ до виробництва, якого вони не мали досі.  Розповів про кейс Firefly та досвід Spacebit у виробництві луноходу разом з державними компаніями.

Держава має створювати умови, а не проблеми

Важлива роль держави все одно зберігається, але потрібно знаходити золоту середину.

Уряд має виступати великим замовником космічних технологій, але не заважати приватним гравцям на ринку.  Конче необхідно, щоб стартапи чи інші New Space компанії мали доступ до публічно-приватного партнерства, державного фінансування та інших видів стимулювання

Космос — більше не таємне товариство заможних країн.

Фактично більша частина досліджень космосу була розділена між СРСР та Сполученими Штатами. Потім цих країн стало більше, але все одно лише невеликий клуб країн можуть претендувати на наявність технологій, що дозволяють підкорювати космос.

Це несправедливо.  Місія України має бути в тому, щоб стати партнером як провідних гравців, так і, передусім, тих країн, які мають менше можливостей розвитку власної космічної галузі.

У нас для цього є знання та досвід, люди та технології, і а для нашої космічної індустрії - це український інтерес. Україна може стати стрижнем, на якому триматиметься космічна діяльність тих країн, у яких відсутнє навіть власне космічне агентство, але присутні космічні амбіції.

Ця ідея прийшлась до душі нашим друзям з Польщі, Естонії та країнам-членам Африканського Союзу.

Космос - це не одиничний забіг, а командна гра.

Ми працюємо із нашими партнерами та хочемо робити це активніше.  Вони нам можуть запропонувати поглиблення співпраці, на кшталт ширшої участі у проекті «Артеміда» чи інтеграції в Європейське космічне агентство.  Ми ж можемо запропонувати космічний кластер — східноєвропейський центр в Україні, який слугував би аутсорсом для космічних компаній з Європи. А можливо й з більшості світу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18
17 квітня 2024 12:59
16 квітня 2024 14:13
16 квітня 2024 10:01
15 квітня 2024 12:33
12 квітня 2024 11:04
12 квітня 2024 10:30
11 квітня 2024 15:59