Заступник Української частини Парламентського комітету асоціації, голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк на засіданні Комітету парламентської асоціації Україна – ЄС у Страсбурзі запропонував включити до Резолюції ПКА блок "Щодо економічної безпеки та економічної співпраці", згідно якого Парламентський Комітет Асоціації Україна-ЄС:

"1. Заявляє про ескалацію загрози енергетичній безпеці Європи та економічній безпеці України через надання згоди на реалізацію проекту "Північний потік-2" деякими членами ЄС; закликає Європейську комісію та Європейську раду вжити заходів для того, щоб цей проект не був реалізований; наголошує на важливості забезпечення довгострокового транзиту енергоносіїв через територію України як фактору європейської енергетичної безпеки.

2. Відзначає особливе значення для України законодавства, спрямованого на збереження українських лісів (у т.ч. тимчасовий мораторій на експорт лісу-кругляку, криміналізація контрабанди лісу), та законодавства, спрямованого на ліквідацію критичного дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку для забезпечення першочергових потреб оборонної промисловості та відбудови інфраструктури (тимчасове підняття вивізного мита на металобрухт).

3. Висловлює занепокоєння слабкістю економіки України, обумовленої домінуванням сировинного експорту (понад 2/3 експортного кошику) та критично високим проникненням імпорту (>55% ВВП); наголошує на необхідності виправлення ситуації для забезпечення високої обороноздатності, економічного прогресу та соціальної стабільності; відзначає важливість негайного створення експортно-кредитного агентства (ЕКА) у т.ч. для активізації торгівлі в рамках Угоди про вільну торгівлю (ПВЗВТ).

4. Підкреслює доцільність вдосконалення українського законодавства у сфері публічних закупівель шляхом запровадження багатофакторної моделі оцінки тендерних пропозицій з урахуванням європейського досвіду; вважає цінним запозичення кращого світового досвіду використання інструменту публічних закупівель для забезпечення зайнятості, підтримки малого і середнього бізнесу, диверсифікації та розвитку промисловості, вирівнювання торговельного балансу.

5. Констатує 5-кратне відставання України за ПІІ на душу населення в порівнянні з найближчими європейськими сусідами; вказує на критичну важливість залучення масштабних прямих іноземних та внутрішніх капітальних інвестицій в реальний сектор економіки, передусім в інфраструктуру, виробництво та креативну економіку.

6. Наголошує на доцільності оцінки прогресу економічних реформ крізь призму інвестицій в економіку (у т.ч. FDI), обсягів та частки несировинного експорту, рівня зайнятості та реальних доходів громадян. 

7. Пропонує запровадити регулярне економічне вимірювання прогресу Євроінтеграції України через співставлення рівня та динаміки реальних доходів громадян в Україні та ЄС.

8. Висловлює занепокоєння щодо запровадження Європейською Комісією антидемпінгового мита у розмірі 60,5 Євро за тонну на імпорт українського гарячекатаного прокату, яке ставить Україну в один ряд з Іраном та Росією; пропонує скасувати їх задля збереження робочих місць та податкових надходжень в державний бюджет, а також запобігання погіршенню зовнішньоторговельного балансу (за підсумками 2017 року від'ємне сальдо склало -8,6 млрд дол. США) та обороноздатності країни.

9. Висловлює занепокоєння у зв'язку з ознаками масштабної контрабанди лісу-кругляку з України до ЄС, про що зокрема свідчить розходження торгівельної статистики України та ЄС на 500 тис тон в 2017 році; закликає Європейську Комісію та український уряд ретельно вивчити дане питання та врегулювати ситуацію".

***

Як повідомляється, голосування відбудеться сьогодні.

«Закликаю українських та європейських делегатів підтримати! Успішна Україна - міцна Європа!» - наголосив Віктор Галасюк.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини Комітету 8 скликання”

30 липня 2019 16:49
10 липня 2019 11:40
29 травня 2019 17:24
13 травня 2019 14:30
27 лютого 2019 15:49
17 січня 2019 15:00
16 січня 2019 15:46
21 листопада 2018 14:28
07 листопада 2018 15:54
05 листопада 2018 14:51