Індустріальні парки – це інвестиції та регіональний розвиток!

 

Такої думки дійшли на парламентському круглому столі «Індустріальні парки як фактор інвестиційної привабливості України та інструмент політики регіонального розвитку», організованому Комітетом Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва спільно з Асоціацією індустріальних парків України та за участю Української будівельної спільноти (UBC).

 “Індустріальні парки – це виробничі майданчики, куди інвестор може прийти і, не витрачаючи час, зусилля та не даючи хабарі, отримати точки підключення до інфраструктури та тимчасові податкові стимули, що спонукали б його на створення нового виробництва. Для прикладу, в Туреччині з 2002 по 2010 рік було створено 148 індустріальних парків. Сьогодні ВВП країни та експорт збільшився практично в 3 рази - Україна ж за останні 25 років втратила третину власної економіки. Індустріальні парки для інвестора – це привабливі умови для того, щоб, не зважаючи на всі ризики, йому було вигідно приходити в Україну і створювати тут виробництва, робочі місця, експортувати в Європу продукцію, користуючись нашою угодою про вільну торгівлю з ЄС. Для держави ж - це перехід від моделі економічного дрейфу, який маємо сьогодні, до моделі керованого промислового інноваційного розвитку, де темпи зростання будуть мінімум 7-8% на рік, а не 1% як зараз прогнозують. Загалом же це - регіональний розвиток для країни – наповнення місцевих бюджетів та створення робочих місць», - наголосив у своєму виступі голова Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, пояснюючи, наскільки життєво необхідно запустити механізм розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій в реальний сектор економіки через індустріальні парки, що передбачено пакетом законопроектів №2554а-д та 2555а-д.

Детальніше особливості підготовлених депутатським корпусом законодавчих ініціатив пояснив секретар Комітету Михайло Хміль: “Законопроект 2554а-д створює належні інструменти підтримки учасників індустріальних парків на основі кращих міжнародних практик. Зокрема, це новий дієвий механізм звільнення від сплати ввізного мита, особливий режим оподаткування на перші 5-10 років діяльності. Щодо законопроекту 2555а-д, то він спрощує вищезгаданий механізм ввізного мита, оскільки діючим, нагадаю, не скористався ще жодний резидент індустріального парку в Україні. Річ в тому, що зараз для затвердження списку устаткування та матеріалів, що ввозяться на територію України без сплати мита, необхідно пройти погодження у чотирьох інстанціях. В українських реаліях, будьмо відверті, така процедура є або корупційною, або неможливою. Тому її потрібно скасувати і я закликаю колег у Верховній Раді підтримати цю ініціативу. Зазначу, що у презентації Плану пріоритетних кроків на 2016 рік Прем’єр-міністр України наголосив на створенні індустріальних парків як осередків нової індустріальної політики України, чим ще раз підкреслив пріоритетність цього інструменту залучення інвестицій в Україну”.

Продовжуючи таку думку, народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Олег Кришин констатував, що сьогодні активні підприємці, стикаючись із низкою ускладнень, пов’язаних із відкриттям нового виробництва, часто відмовляються від реалізації своїх проектів. «Наше завдання - забезпечити такий комплекс взаємовідносин між власниками парку і підприємцями, які вирішать створити там виробництво, аби це було вигідно всім”, - зазначив він. Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Віктор Кривенко же порадив не орієнтуватися на заклики «псевдолібертаріанців», за якими держава має бути лише «нічним вартовим», адже світ побудований на контролі доданої вартості і у війні за інвестиції та людські ресурси Україна є об’єктом, тож варто подбати про економічний розвиток і об’єднуватися у боротьбі за потужну країну.

Директор Асоціації індустріальних парків України Ігор Николин охарактеризував ситуацію із розвитком індустріальних парків як «уповільнена стабільність», адже за два з половиною роки у реєстрі з’явився лише один новий індустріальний парк: «За нашими оцінками, існує 43 території, які перспективні для створення парків в різних областях України. Разом з тим, учасники є тільки у 3 існуючих. Ми відстаємо у розвитку Європі на років 15-20 і, якщо ми не поквапимось – будемо безперспективні у своєму розвитку».

Керівник управління інвестиційної політики Львівської ОДА Роман Матис поінформував, що наразі у Львівській області відведено 53 земельні ділянки, на яких можна розгорнути діяльність індустріальних парків. Разом з тим, існує проблема із залученням до них інвесторів. “Усі підприємці в один голос стверджують, що єдиний шлях - це податкова мотивація”, - підкреслив він. У свою чергу, виконуючий обов’язки директора департаменту економіки Київської ОДА Дмитро Берулава повідомив, що його відділом було розроблено програму із залучення інвестицій та поліпшення інвестиційною клімату у Київській області на 2016-2018 роки, якою передбачається створення на території області 25 індустріальних парків, що мають забезпечити точки зростання кожного району та потужний економічний розвиток регіону вцілому.

Так учасники виступили на підтримку законопроектів реєстр. №2554а-д і 2555а-д, очікуючи на їх позитивний розгляд Верховною Радою України у четвер.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини Комітету 8 скликання”

30 липня 2019 16:49
10 липня 2019 11:40
29 травня 2019 17:24
13 травня 2019 14:30
27 лютого 2019 15:49
17 січня 2019 15:00
16 січня 2019 15:46
21 листопада 2018 14:28
07 листопада 2018 15:54
05 листопада 2018 14:51