Голова Комітету взяв участь в обговоренні перспектив розвитку бізнес-кластерів в Україні

 

У Києво-Могилянській бізнес-школі відбувся "круглий стіл" на тему: «Бізнес-кластери: прискорювачі для розвитку українських регіонів" із одним з найвпливовіших світових практиків та авторів методології з розвитку бізнес-кластерів - Іфором Ффоукс-Вільямсом (Нова Зеландія). Міжнародний експерт має досвід вивчення та розбудови кластерів у більш ніж 50 країнах та є засновником The Competitiveness Institute (TCI) - найбільшої у світі мережі професіоналів, які займаються конкурентоздатністю.

 

У ході своєї презентації експерт зазначив: "На глобальних ринках фірми, засновані в кластерах, є більш конкурентоспроможними, ніж аналогічні фірми, розташовані за межами кластера і розкидані по всій країні. Разом з тим, з точки зору економічного розвитку з сильними кластерами приходить зростання зайнятості, і особливо – робочих місць високої вартості".

Дискутуючи щодо можливостей розвитку бізнес-кластерів в нашій країні, Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк запевнив - у контексті нашої держави кластери – це єдина можливість вирватись з бідності та успішно провести децентралізацію. "Якщо ми кажемо, що передаємо більше повноважень на місця – маємо, передусім, подбати про те, щоб також забезпечити інструменти для залучення інвестицій, створення робочих місць та побудови добробуту громади. Тільки у цьому разі децентралізація має сенс. Адже, яка різниця "зверху" збирається податок чи "знизу", якщо його нема з чого платити?", - зазначив парламентар.

 

В. Галасюк заявив, що Україна має уважно і дуже швидко навчатися у країн, які продемонстрували реальні результати успішного використання такого інструменту як бізнес-кластери для свого економічного становлення. "Туреччина, Польща та Словаччина дуже швидко вийшли з бідності і суттєво підвищили рівень добробуту громадян, використовуючи кластери для створення нових робочих місць, залучення інвестицій – не спекулятивних – не просто фінансових, а у реальний сектор економіки та високі технології. Вони застосовували цей механізм, щоб підвищити технологічний експорт, рухатися догори у ланцюгу створення додаткової вартості", - поінформував голова Комітету. Аналізуючи досвід вищезгаданих країн, народний депутат України зазначив, що Стамбул сьогодні - це "живе, потужне, заможне економічно та інтелектуально місто" і завдячує цим тому факту, що у ньому концентрується 40 % промисловості Туреччини.

 

Підсумовуючи , Віктор Галасюк поінформував - розроблена та затверджена Комітетом з питань промислової політики та підприємництва Модель промислової політики багато в чому базується на досвід і, презентованому засновником The Competitiveness Institute (TC) та додав, що наразі завдяки прийнятому Закону України "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів" (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді) (325-VIII від 09.04.2015) ми маємо усі можливості для створення, наприклад, кластеру деревообробної та меблевої промисловості.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини Комітету 8 скликання”

30 липня 2019 16:49
10 липня 2019 11:40
29 травня 2019 17:24
13 травня 2019 14:30
27 лютого 2019 15:49
17 січня 2019 15:00
16 січня 2019 15:46
21 листопада 2018 14:28
07 листопада 2018 15:54
05 листопада 2018 14:51