Рада може криміналізувати контрабанду лісу-кругляку

Опубліковано 20 березня 2018, о 14:16

 Секретаріат Комітету з питань промислової політики та підприємництва 

 

Рада може криміналізувати контрабанду лісу-кругляку

Парламент збирається посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконну вирубку лісу та подальший його експорт поза митним контролем. Відповідний законопроект №5495 прийнятий у першому читанні за основу 246-ми голосами. Як зазначають автори законопроекту, його реалізація дозволить забезпечити збереження лісового фонду країни та посилить позитивний ефект від мораторію на експорт лісу-кругляку.

«У 2015 році ми в парламенті прийняли 10-річний мораторій на експорт лісу-кругляка з України. На повну, по всіх деревних породах, він запрацював у 2017 році. Результати дії мораторію лише за цей рік:

+2 млрд грн додаткових інвестицій;

+тисячі нових робочих місць по всій країні;

+4 млрд грн несировинного експорту;

+400 млн грн додаткових податкових платежів до бюджету», - розповів голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва, заступник лідера РПЛ з економічної політики Віктор Галасюк. За його словами, позитивні ефекти могли б бути в рази більші, якби не контрабанда лісу-кругляка: «Для виправлення ситуації ми пропонуємо криміналізувати цей злочин. Це одна з ключових новацій законопроекту №5495 про збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів. Порушуєш мораторій, незаконно вивозиш ліс за кордон – відправляйся в тюрму на 3-7 років. За рецидив – до 12 років».

В.Галасюк наголосив - величезних зусиль коштувало не лише прийняти, а й зберегти мораторій, незважаючи на шалений тиск та кредитний шантаж з боку Євросоюзу та необґрунтовані обіцянки Президента про відміну мораторію.

Головний аргумент опонентів мораторію, що він начеб-то протирічить угоді СОТ та Угоді про вільну торгівлю з ЄС.

 Насправді ж, жодного порушення міжнародного права немає, адже мораторій “підпадає” під пункт g статті XX Угоди СОТ “Загальні виключення”: “…збереження   природних   ресурсів,  які вичерпуються,  якщо такі заходи застосовуються разом з обмеженням внутрішнього виробництва чи споживання”. Законопроект якраз запроваджує такі внутрішні обмеження. Його прийняттям ми забираємо останній аргумент у опонентів!

«Впевнений, нам з Олег Ляшко та однодумцями вдалось запропонувати “Соломонове рішення” - збережемо мораторій на експорт лісу-кругляка та знімемо всі ризики на дипломатичному фронті! Сподіваюсь парламент підтримає українські інтереси і проголосує ЗА!» - зазначив парламентарій.


З повагою

Прес-служба 
голови Комітету Верховної Ради
з питань проімислової політики та підприємництва

067 748 08 19?
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку