Промисловий Комітет рекомендує спростити порядок державної реєстрації громадських об’єднань та релігійних організацій

Опубліковано 07 вересня 2017, о 17:35

 Секретаріат Комітету з питань промислової політики та підприємництва 

 


 

 

Комітет з питань промислової політики та підприємництва рекомендує прийняти у першому читанні за основу законопроект щодо вдосконалення порядку державної реєстрації громадських об’єднань та їх відокремлених підрозділів.

Так, проектом Закону України реєстр. № 5620 пропонується, щоб суб'єктами державної реєстрації громадських об’єднань та їх відокремлених підрозділів замість територіальних органів Міністерства юстиції України стали виконавчі органи місцевого самоврядування, державні адміністрації, нотаріуси та акредитовані суб’єкти.

Крім того, пропонується скоротити строк для державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій щодо громадських об’єднань та їх відокремлених підрозділів з 3 днів до 24 годин.

Очікується, що такі зміни сприятимуть підвищенню активності інститутів громадянського суспільства, ефективності захисту прав та законних інтересів людини і громадянина. На підтримку ініціативи релігійних організацій окремо виступив голова Комітету Віктор Галасюк.

Комітет також проголосував за рішення рекомендувати Парламенту прийняти у першому читанні за основу зі скороченою процедурою підготовки до другого читання законопроект щодо оформлення документів релігійних організацій (реєстр. № 6642). Законопроектом передбачається, що нотаріального засвідчення не потребуватимуть підписи осіб на рішенні уповноваженого органу управління релігійної організації, яке подається для державної реєстрації змін до відомостей про релігійну організацію, на установчому документі, передавальному акті (у разі злиття, приєднання, перетворення) та розподільчому балансі (у разі поділу або виділу) релігійної організації як юридичної особи.

Також пропонується звільнити релігійні організації від сплати адміністративного збору за державну реєстрацію змін до відомостей у Єдиному державному реєстрі.

 

https://www.facebook.com/IndustryCommittee/posts/568789783291219
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку