Україна може відмовитись від імпорту газу, - В.Галасюк

Опубліковано 05 вересня 2017, о 11:40

 Секретаріат Комітету з питань промислової політики та підприємництва 

 

З 2021 року Україна може повністю відмовитись від імпорту природного газу. Такий сценарій можливий за умови впровадження запропонованої РПЛ якісно нової стимулюючої моделі оподаткування українського газовидобутку. Відповідні законопроекти (реєстр.№7062 та 7063) вже зареєстровано у Раді. Про це заявив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

За словами народного депутата, ініційовані ними та однодумцями законопроекти передбачають дві головні новації. Перш за все, це нова плата за користування надрами, виходячи з їх площі і стадії розробки та незалежно від обсягу видобутку. «Вона принесе до бюджету як мінімум 1 млрд. грн.. на рік та змусить власників "сплячих ліцензій" або починати видобуток, або платити до бюджету "податок на бездіяльність", або відмовлятись від ліцензій, а не сидіти як "собака на сіні", - зазначив В.Галасюк. Друге нововведення – це стимулюючі ставки рентної плати за видобування природного газу з нових свердловин. «При глибині видобутку до 5000 м - рента 12%, понад 5000 м - 5% протягом 8 років експлуатації таких свердловин», - констатував нардеп.

Як повідомляється, за оцінками експертів, серед очікуваних ефектів:

- повна енергонезалежність України від імпорту природного газу з 2021 року; 

- збільшення щорічних інвестицій у галузь в 5-6 разів – з 250 млн. дол. США до 1,5 млрд. дол. США на рік;

- додаткові +0,9 відсоткових пунктів річного зростання ВВП;

- створення понад 15 тис. нових робочих місць у видобувній галузі та суміжних галузях промисловості;

- збільшення сукупного обсягу видобутку природного газу на 10,3 млрд. м3 протягом 3 років;

насичення ринку природного газу вітчизняним ресурсом та створення умов для зниження його ціни для населення;

- створення гарантованого джерела завантаження обсягами газу вітчизняної газотранспортної системи.

«Мати такі величезні поклади вугілля та газу і при цьому імпортувати їх за валюту, а самим бути бідними та залежними - верх безхазяйності та дурості. Крок за кроком ми виправимо ситуацію. Це одна з ініціатив з Антикризового плану розвитку економіки РПЛ (https://www.slideshare.net/galasyuk/ss-74324750)», - зазначив нардеп.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку